Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

GP: Fel att Koranen och Bibeln behandlas olika

Sverige har hamnat i ett läge där det är olika regler som gäller för olika religioner, menar Göteborgs-Postens ledarreaktion efter helgens händelser.

”Om någon skulle sparka fotboll med Bibeln skulle det inte finnas på kartan att bli gripen av polisen”, kommenterar tidningen.

Nyheter · Publicerad 15:36, 2 sep 2020

Skändandet av Koranen i Malmö och de efterföljande upploppen i helgen väcker viktiga frågor om vilka principer det svenska samhället ska vila på, skriver Göteborgs-Postens ledarredaktion.

Den danske provokatören Rasmus Paludan planerade att bränna upp en koran inlindad i bacon, men belades med inreseförbud. Det ledde till en icke tillståndsgiven manifestation till stöd för honom, på Stortorget i Malmö, där sex personer greps för hets mot folkgrupp efter att ha sparkat på Koranen.

”Islam är lika lite en folkgrupp som kristendomen. Om någon skulle sparka fotboll med Bibeln skulle det inte finnas på kartan att bli gripen av polisen”, skriver GP:s ledarredaktion.

Att skända religiösa symboler är, enligt redaktionen, inte respektfullt, utan en medvetet provokativ handling.

”Men det hör hemma inom en radikal tradition av att vanära det heliga i syfte att stärka yttrandefriheten.”

Tidningen konstaterar att det historiskt har varit förbjudet att vanhelga Gud eller skända flaggan i Sverige och att ”det mer konservativa Finland” fortfarande har en lag om trosfrid.

”Ändå är det ofta på vänsterkanten som förståelsen för upprörda reaktioner från våldsverkare inom den muslimska minoriteten är som störst idag. Orsaken är förstås maktperspektivet. Minoriteter anses inte behöva tåla lika mycket som majoriteten. Dessa skilda spelregler präglar även det officiella Sveriges hållning”, fortsätter ledarskribenten.

Om man anser att skändandet av heliga skrifter inte ska vara tillåtet kan man återinföra gamla sedlighetslagar, vilket skulle vara ett uppenbart steg tillbaka för det liberala samhället, anser tidningen.

”Men att ha olika regler för olika religioner, utifrån godtyckliga idéer om vem som har makt i samhället, utgör ett ännu sämre alternativ och är ett recept på ökade motsättningar. Det ger dels extremisterna tolkningsföreträde för den egna gruppen. Dels göder det en i grunden rasistisk föreställning om att minoriteter inte är lika förmögna att bemästra sina känslor.”

Minoriteter anses inte behöva tåla lika mycket som majoriteten.

Dags för årets Allhelgonakonferens i Sankta Clara kyrka

Stockholm. Magnus Persson, Annahita Parsan och Bryan Stevenson finns bland talarna under Allhelgonakonferensen... fredag 30/10 12:16