Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Göteborgs stad ska låta skolbarn lära sig mer om demoner

Att öka barns kunskaper om spöken och demoner sägs vara syftet med rysarfarsen ”Spökutdrivning för nybörjare”, som erbjuds för Göteborgs mellanstadieskolor.

Nyheter · Publicerad 13:00, 29 dec 2022

För två år sedan berättade Världen idag att boken ”Gastar i Göteborg” delades ut till alla tredjeklassare i staden, som en present från kulturnämnden och Statens kulturråd. Boken handlade bland annat om häxkonster och svart magi.

Nu erbjuder Göteborgs stad föreställningen ”Spökutdrivning för nybörjare”på Masthuggsteatern för skolklasser i Göteborg. Även denna produceras med stöd av Statens kulturråd och kulturförvaltningen, men även av Västra Götalandsregionen, Allmänna arvsfonden och studieförbundet Sensus.

”För att öka barns kunskaper om spöken och demoner bjuds nu alla mellanstadieelever in att delta i exorcismen av teatern under trygg ledning av Jenny Ask, Sveriges enda legitimerade spökjägare.” Med de orden presenterar Masthuggsteatern sin skolförställning.

Pjäsen har valts ut som den första satsningen på så kallad techformance, något som enligt informationsvideor från Västra Götalandsregionen är tänkt att ”skapa trygghet för alla besökare”, men främst ”för personer och elever som behöver extra tid och stöd”.

Techformance är ett digitalt verktyg där eleverna kan gå in både före, under och efter föreställningen. Med hjälp av surfplattor kan de påverka föreställningen och välja mellan olika alternativa händelseutvecklingar.

Techformance sägs i det här fallet ge möjlighet att förbereda barnen på ”att det kan bli lite läskigt ibland” och att efter föreställningen ”få hjälp att bearbeta upplevelsen”.

I techformanceverktyget kan eleverna läsa att det även handlar om ”poltergeists och andra övernaturliga fenomen” och att de kan kontakta spökjägaren om de hör ”rasslande kedjor eller hasande steg” på natten. (Definitionen av poltergeist är en ande som stör genom ljud eller förflyttning av föremål.)

Teatern beskriver föreställningen som en kurs där Jenny Ask kommer att driva ut spöken från lokalen.

”Ni är många som frågat hur man bäst skyddar sig när man driver ut ett spöke, demon eller poltergeist. Det är viktigt att ha det allra senaste när man konfronterar ondskans makter”, skiver teatern.

Ni är många som frågat hur man bäst skyddar sig när man driver ut ett spöke, demon eller poltergeist.

Finansiering

2022 beviljades Masthuggsteatern ett treårigt verksamhetsstöd om 1 102 000 kr från Göteborgs kulturnämnd.

Under året har staden köpt in 24 föreställningar av rysarfarsen för 117 600 kronor.

Teatern får dessutom ett så kallat utjämningsbidrag.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10