Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

I förra veckan gick Per Eckerdal, biskop i Göteborg stift, ut med uppgiften att han kommer att delta i Regnbågsparaden den 2 juni. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix

Göteborgs biskop i regnbågsparad

"Jag är stolt!" Med de orden som rubrik förklarar Per Eckerdal, biskop i Göteborgs stift, att han ska delta i Regnbågsparaden, som är en del av hbtq-rörelsens West Pride-festival i Göteborg.

Nyheter · Publicerad 11:57, 13 maj 2013

Biskop Per Eckerdal skriver ett inlägg på stiftets hemsida, där han hyllar pridearrangemanget som en "festival där var och en har rätt att vara sig själv och känna stolthet över den man är".  Biskopen  skriver att han stolt kommer att vandra med i paraden, och han uppmuntrar kollegor i stiftet att göra detsamma.
Rubriken för biskopens artikel på hemsidan är "Biskop Per: Jag är stolt!". Rubriken anspelar på kampanjbudskapet i årets West Pride: "I am Pride!".  Enligt biskopen lyfter festivalen fram normkritik och hbtq-personers livssituation och vill motverka fördomar och diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet. "Detta är något som tyvärr ännu inte är självklart i alla sammanhang, varken i samhället eller i kyrkan", skriver Eckerdal.
Han konstaterar också att paraden äger rum samma dag som bibeltexten under söndagsgudstjänsten är hämtad från berättelsen  om det judiska folkets uttåg ur Egypten, och skriver: "...folket vandrar genom Röda havet för befrielse och nytt identitetsskapande – en exodusparad."
Biskopen avslutar med att förklara att vi alla är skapade "med vår identitet till Guds avbild, älskade och längtade av Gud som de vi är".

Biskop Eckerdals uttalande om regnbågsparaden väcker starka reaktioner.
Rune Imberg, präst, teol dr och lärare i kyrkohistoria vid För­­sam­lingsfakulteten i Göte­borg, ser biskopens utspel som skrämmande.
– Han lyfter fram normkritik och hbtq-personers livssituation på ett sätt som gör att man undrar om det inte finns något som heter synd och om det inte finns några sexuella avvikelser som kan uppfattas som medicinskt och psykiatriskt problematiska. Var någonstans sätter han gränsen för vad som är acceptabelt, finns det inte någon snedvriden form av sexualitet?
Biskopens agerande stärker bilden av en kyrkoledning utan roder, menar Rune Imberg.
– Det är politisk korrekthet och opportunism som styr. Ända sedan de första biskoparnas tid i urkyrkan har det varit deras uppgift att hålla samman hjorden, fungera på ett enande sätt och bära ett ansvar för att den kristna tron traderas vidare. Här är det i stället bara en kapitulation för de rådande värderingarna i samhället. Hans sätt att göra en koppling till uttåget ur Egypten är också mycket provocerande för kyrkan.
Kyrkans sätt att bemöta människor med avvikande sexuell läggning måste utgå från Bibeln, säger Rune Imberg.
– Vi kan inte börja i samhällets värderingar utan ska börja i Bibelns värderingar, och det som Bibeln lär om att vi alla är fallna syndare som behöver förlåtelse, helande och upprättelse. Utifrån det kan man sedan fundera på hur man ska bemöta människor med olika problem. Självklart finns det många människor som brottas med den sexuella identiteten, och det ska hanteras på ett pastoralt sätt, med respekt för människors integritet – men det här är ju bara ren opportunism.

Bengt Birgersson, provins­sekreterare i Missionsprovinsen, och tidigare präst i Göteborgs stift, beklagar djupt biskop Per Ecker­dals beslut att gå med i Regn­bågs­paraden.
– Han ska vara herde för Guds hjord, det är ofattbart. Det är en stor tragedi när Guds församling, som ska vara Guds röst mitt i världen, i stället säger ja och amen till synden.
Bengt Birgersson tycker att det är sorgligt att stiftet, som fram till början av 1990-talet hade en tydligt biblisk bekännelse, i dag är "i framkant av motsatsen".
– Eckerdal utesluter sig ur den sanna kyrkans gemenskap, menar han.

Biskopen säger att han vill motverka fördomar och diskriminering, men Bengt Birgersson invänder att ett deltagande i paraden inte är rätt sätt att göra det på.
– Självklart är det så att vi ska älska alla människor och be för alla människor. Alla är skapade till Guds avbild och alla behöver frälsning. Det finns mycket av fariseiskt förakt mot människor som kommit fel, men det motverkar vi inte  genom att säga ja till det som vi inte kan säga ja till. Vi ska älska alla människor, men vi kan inte älska alla människors väg, för varje vägval är inte gott.

Regnbågsparaden äger rum söndagen 2 juni.
Världen idag har sökt Per Eckerdal för en kommentar, men han har inte varit anträffbar.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Per Eckerdal. Foto: Kristin Lidell

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier