Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

I förra veckan gick Per Eckerdal, biskop i Göteborg stift, ut med uppgiften att han kommer att delta i Regnbågsparaden den 2 juni. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix

Göteborgs biskop i regnbågsparad

"Jag är stolt!" Med de orden som rubrik förklarar Per Eckerdal, biskop i Göteborgs stift, att han ska delta i Regnbågsparaden, som är en del av hbtq-rörelsens West Pride-festival i Göteborg.

Nyheter · Publicerad 11:57, 13 maj 2013

Biskop Per Eckerdal skriver ett inlägg på stiftets hemsida, där han hyllar pridearrangemanget som en "festival där var och en har rätt att vara sig själv och känna stolthet över den man är".  Biskopen  skriver att han stolt kommer att vandra med i paraden, och han uppmuntrar kollegor i stiftet att göra detsamma.
Rubriken för biskopens artikel på hemsidan är "Biskop Per: Jag är stolt!". Rubriken anspelar på kampanjbudskapet i årets West Pride: "I am Pride!".  Enligt biskopen lyfter festivalen fram normkritik och hbtq-personers livssituation och vill motverka fördomar och diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet. "Detta är något som tyvärr ännu inte är självklart i alla sammanhang, varken i samhället eller i kyrkan", skriver Eckerdal.
Han konstaterar också att paraden äger rum samma dag som bibeltexten under söndagsgudstjänsten är hämtad från berättelsen  om det judiska folkets uttåg ur Egypten, och skriver: "...folket vandrar genom Röda havet för befrielse och nytt identitetsskapande – en exodusparad."
Biskopen avslutar med att förklara att vi alla är skapade "med vår identitet till Guds avbild, älskade och längtade av Gud som de vi är".

Biskop Eckerdals uttalande om regnbågsparaden väcker starka reaktioner.
Rune Imberg, präst, teol dr och lärare i kyrkohistoria vid För­­sam­lingsfakulteten i Göte­borg, ser biskopens utspel som skrämmande.
– Han lyfter fram normkritik och hbtq-personers livssituation på ett sätt som gör att man undrar om det inte finns något som heter synd och om det inte finns några sexuella avvikelser som kan uppfattas som medicinskt och psykiatriskt problematiska. Var någonstans sätter han gränsen för vad som är acceptabelt, finns det inte någon snedvriden form av sexualitet?
Biskopens agerande stärker bilden av en kyrkoledning utan roder, menar Rune Imberg.
– Det är politisk korrekthet och opportunism som styr. Ända sedan de första biskoparnas tid i urkyrkan har det varit deras uppgift att hålla samman hjorden, fungera på ett enande sätt och bära ett ansvar för att den kristna tron traderas vidare. Här är det i stället bara en kapitulation för de rådande värderingarna i samhället. Hans sätt att göra en koppling till uttåget ur Egypten är också mycket provocerande för kyrkan.
Kyrkans sätt att bemöta människor med avvikande sexuell läggning måste utgå från Bibeln, säger Rune Imberg.
– Vi kan inte börja i samhällets värderingar utan ska börja i Bibelns värderingar, och det som Bibeln lär om att vi alla är fallna syndare som behöver förlåtelse, helande och upprättelse. Utifrån det kan man sedan fundera på hur man ska bemöta människor med olika problem. Självklart finns det många människor som brottas med den sexuella identiteten, och det ska hanteras på ett pastoralt sätt, med respekt för människors integritet – men det här är ju bara ren opportunism.

Bengt Birgersson, provins­sekreterare i Missionsprovinsen, och tidigare präst i Göteborgs stift, beklagar djupt biskop Per Ecker­dals beslut att gå med i Regn­bågs­paraden.
– Han ska vara herde för Guds hjord, det är ofattbart. Det är en stor tragedi när Guds församling, som ska vara Guds röst mitt i världen, i stället säger ja och amen till synden.
Bengt Birgersson tycker att det är sorgligt att stiftet, som fram till början av 1990-talet hade en tydligt biblisk bekännelse, i dag är "i framkant av motsatsen".
– Eckerdal utesluter sig ur den sanna kyrkans gemenskap, menar han.

Biskopen säger att han vill motverka fördomar och diskriminering, men Bengt Birgersson invänder att ett deltagande i paraden inte är rätt sätt att göra det på.
– Självklart är det så att vi ska älska alla människor och be för alla människor. Alla är skapade till Guds avbild och alla behöver frälsning. Det finns mycket av fariseiskt förakt mot människor som kommit fel, men det motverkar vi inte  genom att säga ja till det som vi inte kan säga ja till. Vi ska älska alla människor, men vi kan inte älska alla människors väg, för varje vägval är inte gott.

Regnbågsparaden äger rum söndagen 2 juni.
Världen idag har sökt Per Eckerdal för en kommentar, men han har inte varit anträffbar.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Per Eckerdal. Foto: Kristin Lidell

Tvåfrontskrig krävs för att stå emot dödshjälpsvågen

Ledare På europeisk nivå faller nu skymningen när det gäller frågan om eutanasi. Hitintills är det fyra... onsdag 14/4 00:10

Har du någon som ber för dig?

Vardagskrönika Min morfar flyttade till himlen när jag var elva år. De sista åren var han svag av sin sjukdom och... onsdag 14/4 00:10

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier