Fackförbundet Kommunal har länge slagit larm om språkbrister inom äldreomsorgen. Detsamma gäller för Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som varnat för att de låga språkkunskaperna sänker omsorgens kvalitet.
I ett läge där det råder brist på omsorgspersonal tvekar dock många kommuner att höja kraven.
S-styrda Botkyrka var först i landet med att införa digitala språktest vid nyanställningar i kommunen, både inom äldreomsorgen och förskola. Tidigare i år beslöt Oxelösund, där Socialdemokraterna är största parti, att införa testet vid nyanställningar inom äldreomsorgen. Detsamma gäller Sölvesborg i Skåne, där Sverigedemokraterna är i ledningen.
Och nu följer alltså Göteborg efter.
Där har den styrande alliansen efter en lång strid gått med på att införa ett språktest som underlag vid anställningar inom äldreomsorgen. Förslaget hade förra året lagts av Socialdemokraterna tillsammans med Demokraterna, med stöd av Sverigedemokraterna.
När testet införs är ännu inte klart, skriver Kommunalarbetaren.
– Det ökar kvaliteten på vårt arbete, säger Silvana Vretoska, ordförande i Kommunals äldreomsorgssektion i Göteborg, till tidningen om testet.
– Det kan förhindra missförstånd som ibland kan skapa konflikter när man inte förstår varandra.
I andra kommuner har förslag om språktest röstats ner politiskt, så som i Södertälje, Norsjö och Umeå. I samtliga fall hade förslagen lags fram av partier inom den forna alliansen.
– Kommunstyrelsen ville inte ha ett språktest utan beslutade om en liten satsning på språket inom äldreomsorgen. Men det blir långt ifrån den tydlighet och det kvitto på kvalitet som vi hade önskat, säger Metin Hawsho (L), som lagt fram förslaget om ett språktest i Södertälje kommunfullmäktige.
Kritiker menar att språktester inte är rätta vägen att gå, utan att kommunikationen inom äldreomsorgen kan förbättras på andras sätt, med utbildning och kompetensutveckling. Kritiker menar också att testerna blundar för det stora problemet: att rekrytera personal till äldreomsorgen.