Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Göran Persson riktade kritik mot regeringens Israelpolitik

Forne statsministern Göran Persson (S) riktade subtil kritik mot regeringens Israelpolitik då han intervjuades i TV4. – Under min tid [erkändes inte Palestina] och det var inte en fråga som var inaktuell, sade Persson.

Nyheter · Publicerad 16:32, 28 jan 2019

1997 tog socialdemokratiske statsministern Göran Persson initiativ till en informationskampanj om Förintelsen, vilket bland annat resulterade i att boken ”Om detta må ni berätta” delades ut till skolelever och hushåll. Detta var något som uppmärksammades då Göran Persson intervjuades av TV4:s Nyhetsmorgon i samband med Förintelsens minnesdag i söndags.

– Då var det okunnigheten som jag upprördes över. I dag är det aggressiviteten – det farliga i att det finns folk som kan säga att judar är mindre värda och att det var rätt att utrota dem, sade han.

På vilket sätt bör man, i Sverige, lyfta de här frågorna? frågade programledaren Anders Pihlblad.

– Man bör berätta vad som har hänt. Och sedan bör man påminna om att ofta börjar det med judar, sedan är det andra grupper man ger sig på, sade Persson.

– Om inte vi orkar hålla de här rågångarna klara, så kommer Sverige som nation att förlora, fortsatte han.

Anders Pihlblad sade att han upplevde att Perssons initiativ bidrog till att Sveriges relation med Israel förbättrades, vilket Persson höll med om. Därefter påpekade Pihlblad att relationen mellan Sverige och Israel de senaste åren har blivit ”minst sagt frostig”.

– Jag tycker det är sorgligt. Kom ihåg en sak: Israel har i stort sett under hela sin historia varit i krig. Trots det är det en öppen, vital demokrati, sade Persson.

Han påpekade därefter att han inte försvarar allt som den israeliska regeringen gör, men menade att den bäst formulerade kritiken mot Netanyahu-regimen finns bland judiska grupper i Israel.

– Det är det som utmärker det judiska samhället: Vitaliteten, demokratin, öppenheten, sade Göran Persson.

Vilka fel den nuvarande regeringen skulle ha gjort, ville han inte ge något rakt svar på, men då Anders Pihlblad frågade om Persson anser att det var fel av regeringen att erkänna Palestina som stat, gav Persson ett subtilt svar.

– Under min tid skedde det inte. Och det var inte en fråga som var inaktuell på något sätt, sade Persson.

I intervjun frågades Göran Persson även ut om dagens politiska läge, framtiden och sin nuvarande roll som bonde.

Kom ihåg en sak: Israel har i stort sett under hela sin historia varit i krig. Trots det är det en öppen, vital demokrati.

Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten

Ledare Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt … tisdag 17/5 00:10

Skytt slogs ner av pastor

USA. Sex personer har skjutits vid en kyrka i Laguna Woods i Kalifornien, USA. Kyrkobesökare övermannade... tisdag 17/5 19:00

Lavinartad smittspridning av covid-19 befaras i Nordkorea

Covid-19. Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kritiserar myndigheter för långsamma medicinleveranser och har... tisdag 17/5 13:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Kristen student blev brutalt mördad

Nigeria. En kristen student i Nigeria stenades förra veckan till döds av en grupp manliga studenter, som... tisdag 17/5 10:00

Senaste nytt

    Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

    Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
    Följ Världen idag i sociala medier