Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Göran Persson talade under högtidsstunden.

Göran Persson ger kritikerna svar på tal om Israel

Som ung hade Göran Persson planer på att arbeta på en kibbutz. Senare skulle han, som Sveriges statsminister, bli en förkämpe mot antisemitism.

– Jag har stor respekt för att Israel bevarats som demokrati, trots alla hot utifrån, säger han när Världen idag får en intervju med honom.

Nyheter · Publicerad 07:00, 16 maj 2023

Hur ser du på relationen mellan Sverige och Israel i dag?

– Jag tycker den är bra och vi måste komma ihåg att det finns ett brett folkligt stöd för staten Israel och dess rätt att existera. Trots alla hot utifrån och de krigshandlingar som landet fått utstå har det överlevt som den enda demokratin i regionen.

Hur viktigt är landet Israel för dig personligen?

– Jag har stor respekt för att landet bevarats som demokrati, trots alla hot utifrån. Till dem som kritiserar min positiva inställning till Israel brukar jag säga: ”Försök formulera din kritik och jag kan säga att det samtidigt finns någon i Israel som gör det mer vältaligt än du.” Landet tål att kritiseras och det är även tillåtet där.

Hur många gånger har du besökt Israel?

– Det rör sig om fyra–fem gånger. Snart är det dags igen och det ser jag fram emot. Jag ska då bland annat bese den skog som planterats till att hedra att jag som statsminister tog klar ställning mot nazism, rasism och antisemitism.

Persson berättar att han i unga år hade långtgående planer på att jobba som volontär på kibbutz, men att annat kom emellan.

Är det något besöksmål i Israel som du speciellt vill rekommendera?

– Yad Vashem, museet som berättar om Förintelsen, berörde mig starkt. Det är väl värt ett besök.

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00