Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Itamar Marcus leder Palestinian Media Watch. Foto: Eva Janzon

"Gör upp med hat och hets mot Israel"

I stället för att kritisera Israel för hur man handskas med den senaste tidens knivdåd borde Sverige uppmärksamma den ständiga uppmuntran till terror från palestinskt håll. Det menar Itamar Marcus från Palestinian Media Watch, som granskar Palestinska myndigheter genom dess media och skolböcker.

Nyheter · Publicerad 00:00, 20 jan 2016

Det är utrikesminister Margot Wallström (S) som fått Itamar Marcus att med kort varsel resa från Israel till Stockholm för att träffa politiker och företrädare bland annat för kyrkor och Sionistiska federationen.

Han och andra israeler ser med upprördhet på att Margot Wallström efterlyst en undersökning av huruvida utomrättsligt dödande använts av Israel i samband med de senaste månadernas många våldsdåd och knivattacker mot israeler.

– Det spelar faktiskt ingen roll om hon inte menade att ge stöd åt dem som utför de här dåden, utan det som spelar en roll är hur palestinierna uppfattar det hon sagt, säger Itamar Marcus.
– Och de uppfattar att hennes uttalande passar in i det som redan sagt från den palestinska toppen, nämligen att omvärlden är beredd att acceptera den här typen av våldsdåd.

Itamar Marcus har med sig en lång rad exempel på uttalanden i officiell palestinsk tv som på olika sätt glorifierar och motiverar de senaste månadernas attacker.
I synnerhet lyfter han fram ett uttalande från den 17 oktober 2015 i den palestinska myndighetens officiella tv-kanal av Jibril Rajoub, ordförande både i det palestinska fotbollsförbundet och den olympiska kommittén, tillika vice partisekreterare i Fatah som styr Västbanken.

Jibril Rajoub "gratulerar" dem som utförde knivdåden mot israeler, lovordar dem som martyrer, "tillgångar för hela den palestinska folket", och ger även en förklaring till dåden:

"Det internationella samfundet kan inte gå med på att en buss exploderar i Tel Aviv. Men det internationella samfundet frågar inte efter vad som händer en bosättare eller soldat i de ockuperade områdena [och som befinner sig där] vid fel tidpunkt eller på fel plats. Ingen frågar efter honom! Därför vill vi strida på ett sådant sätt att världen och det internationella samfundet fortsätter att stå vid vår sida".

– Det är helt otroligt att ingen politiker har tagit avstånd från Jibril Rajoub efter det här. Han borde portas från Europa, som en markering mot all den uppvigling till våld som hela tiden sker från palestinskt håll, säger Itamar Marcus.

– Men jag får alltid höra samma sak när jag talar med parlamentariker från Europaparlamentet eller från olika länder i Europa: det är hemskt med den här hatpropagandan och hetsen, men vi har inget annat val än att samarbeta med och stötta den palestinska administrationen så att den inte kollapsar.

Itamar Marcus pekar på att många av attackerna mot israeler begåtts av tonåringar, och ser en tydlig koppling till den fiendebild av Israel och av judar som sedan länge tillåts spridas genom palestinsk barn-tv.

– Den slutsats vi måste dra av de senaste månaderna, då så många palestinska tonåringar begått mord eller försökt att begå mord, är att pengar inte får gå till medier som lär barn att säga att judar är grisar och att Israel ska förgöras, säger han.
– Och de som måste ta uti med det här är Europa, just för att den palestinska administrationen behöver Europa.

Itamar Marcus var inbjuden till riksdagen av Mikael Oscarsson (KD). Han har flera gånger uppmanat regeringen att villkora biståndet från Sverige till Palestina, i syfte att få bukt med ut talanden i bland annat tv som uppmanar till vårld och hat mot judar och Israel.
– Regeringen beslöt att fördubbla biståndet till Palestina efter erkännandet, och då menar jag att man inte bara kan fortsätta att ge pengar utan att ta hänsyn till den här hatpropagandan, säger han till Världen idag.

– Nu har våldsdåden intensifierats och man använder även Margot Wallströms uttalandet som ett slags stöd. Så det är väldigt viktigt att regeringen bryter den här bilden och visar att man kan ta in det här slags information, som inte är någon opinionsyttring utan översättning från officiella palestinska program. Ser man på Nordirland så var det först när man tog uti med hatpropagandan i skolböckerna som det blev en verklig förändring mot fred.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se 

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10

Utredaren: Ingen anledning att misstro tjänstemän

Polischefshärvan. Att kontakta andra personer som sökte Linda Staafs chefstjänst eller intervjua personer som var... måndag 20/3 08:13

Omdömeslöst när SVT gör pr för dragqueens

Ledare Snusk och förvirring på bästa sändningstid. Så kan man utan överdrift beteckna SVT:s nya... fredag 17/3 00:10