Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Googlesökningar på bön skjuter i höjden

De senaste veckorna har tusentals fler personer än vanligt runt om i världen sökt på ”bön” på Google. En dansk forskare konstaterar i ett utkast till en studie att sökintensiteten på bön verkar fördubblas för var 80 000:e fall av covid-19 som registreras.

Nyheter · Publicerad 20:00, 7 apr 2020

”I tider av kris, tenderar människor att vända sig till religion för att minska sin stress och söka förklaringar. 2020 års pandemi av covid-19 är inget undantag”, skriver Jeanet Sinding Bentzen, som forskar på kultur, religion och ekonomi vid Köpenhamns universitet, i ett utkast till en studie som publicerats på nätet.

Hennes undersökningar, som gäller 75 olika länder, visar att Googlesökningar på bön har skjutit i höjden under mars månad sedan coronasmittan konstaterades vara globalt spridd.

Sökningsnivåerna på bön är enligt Sinding Bentzen den högsta på minst fem år utifrån tillgänglig statistik. Och det är inte bara i länder där befolkningen generellt består av en majoritet av troende som tendenserna märks.

”Även i Danmark, ett av de minst religiösa länderna i världen, syns en systematisk ökning av internetsökningar på bön”, skriver hon.

Om det ökade intresset för tro i kristider består även långsiktigt är svårt att säga, men Sinding Bentzen påpekar att det finns tidigare studier som visar att så kan vara fallet.

Bland annat har man kunnat visa att ökningen av tro hos en befolkning som exempelvis drabbas av en naturkatastrof finns kvar och dessutom förs vidare till kommande generationer.

Christian Post rapporterar samtidigt att tillflykten till tro märks också på andra sätt. Flera amerikanska församlingar har slagit tittarrekord på sina digitala gudstjänster den senaste tiden. Lakewood church som leds av pastorn Joel Osteen hade till exempel drygt 4,5 miljoner tittare på sina sändningar för ett par veckor sedan.

Samtidigt visar en annan undersökning från Pew Research Center att ungefär 55 procent av alla amerikaner har bett Gud om hjälp mot coronasmittan den senaste tiden.

Och även i grupper där man normalt aldrig eller sällan ber har nu många bett visar undersökningen, enligt Christian Post.

Noterbart är också att ökningen av bön sker trots att församlingar stänger sina gudstjänster för att i stället sända på webben.

Även i Danmark, ett av de minst religiösa länderna i världen, syns en systematisk ökning av internetsökningar på bön.

Tålamod och Andens verk lyftes under Pingst Pastor

Pingst Pastor. I veckan möttes flera hundra svenska pingstpastorer för en digital nätverksträff. Daniel Alm,... lördag 16/1 16:00

Ravi Zacharias tros ha begått sexuella övergrepp

Avslöjande. Den kände och uppskattade apologeten Ravi Zacharias som avled förra året har anklagats för sexuella... lördag 16/1 11:00

Joggande judinna mördad – ett offer för tystnadskultur

Israelkommentar Den 20 december 2020 är israeliska sexbarnsmamman Esther Horgan ute på sin vanliga joggingrunda.... torsdag 14/1 00:00