Därför säger Herren Gud så: Se, jag har lagt en grundsten i Sion, en beprövad sten, en dyrbar hörnsten, en fast grundval. Den som tror på den behöver inte fly.
Jesaja 28:16

Världen idag

Googlesökningar på bön skjuter i höjden

De senaste veckorna har tusentals fler personer än vanligt runt om i världen sökt på ”bön” på Google. En dansk forskare konstaterar i ett utkast till en studie att sökintensiteten på bön verkar fördubblas för var 80 000:e fall av covid-19 som registreras.

Nyheter · Publicerad 20:00, 7 apr 2020

”I tider av kris, tenderar människor att vända sig till religion för att minska sin stress och söka förklaringar. 2020 års pandemi av covid-19 är inget undantag”, skriver Jeanet Sinding Bentzen, som forskar på kultur, religion och ekonomi vid Köpenhamns universitet, i ett utkast till en studie som publicerats på nätet.

Hennes undersökningar, som gäller 75 olika länder, visar att Googlesökningar på bön har skjutit i höjden under mars månad sedan coronasmittan konstaterades vara globalt spridd.

Sökningsnivåerna på bön är enligt Sinding Bentzen den högsta på minst fem år utifrån tillgänglig statistik. Och det är inte bara i länder där befolkningen generellt består av en majoritet av troende som tendenserna märks.

”Även i Danmark, ett av de minst religiösa länderna i världen, syns en systematisk ökning av internetsökningar på bön”, skriver hon.

Om det ökade intresset för tro i kristider består även långsiktigt är svårt att säga, men Sinding Bentzen påpekar att det finns tidigare studier som visar att så kan vara fallet.

Bland annat har man kunnat visa att ökningen av tro hos en befolkning som exempelvis drabbas av en naturkatastrof finns kvar och dessutom förs vidare till kommande generationer.

Christian Post rapporterar samtidigt att tillflykten till tro märks också på andra sätt. Flera amerikanska församlingar har slagit tittarrekord på sina digitala gudstjänster den senaste tiden. Lakewood church som leds av pastorn Joel Osteen hade till exempel drygt 4,5 miljoner tittare på sina sändningar för ett par veckor sedan.

Samtidigt visar en annan undersökning från Pew Research Center att ungefär 55 procent av alla amerikaner har bett Gud om hjälp mot coronasmittan den senaste tiden.

Och även i grupper där man normalt aldrig eller sällan ber har nu många bett visar undersökningen, enligt Christian Post.

Noterbart är också att ökningen av bön sker trots att församlingar stänger sina gudstjänster för att i stället sända på webben.

Även i Danmark, ett av de minst religiösa länderna i världen, syns en systematisk ökning av internetsökningar på bön.

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Franklin Graham i nytt tal: Be inte om ursäkt för evangeliet

Bibeltro. Vid ett tal i Florida varnade evangelisten Franklin Graham för att en storm mot kristna är på väg,... fredag 2/6 10:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10