Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig ska jag aldrig visa bort.
Johannes 6:37

Världen idag

Googlesökningar på bön skjuter i höjden

De senaste veckorna har tusentals fler personer än vanligt runt om i världen sökt på ”bön” på Google. En dansk forskare konstaterar i ett utkast till en studie att sökintensiteten på bön verkar fördubblas för var 80 000:e fall av covid-19 som registreras.

Nyheter · Publicerad 20:00, 7 apr 2020

”I tider av kris, tenderar människor att vända sig till religion för att minska sin stress och söka förklaringar. 2020 års pandemi av covid-19 är inget undantag”, skriver Jeanet Sinding Bentzen, som forskar på kultur, religion och ekonomi vid Köpenhamns universitet, i ett utkast till en studie som publicerats på nätet.

Hennes undersökningar, som gäller 75 olika länder, visar att Googlesökningar på bön har skjutit i höjden under mars månad sedan coronasmittan konstaterades vara globalt spridd.

Sökningsnivåerna på bön är enligt Sinding Bentzen den högsta på minst fem år utifrån tillgänglig statistik. Och det är inte bara i länder där befolkningen generellt består av en majoritet av troende som tendenserna märks.

”Även i Danmark, ett av de minst religiösa länderna i världen, syns en systematisk ökning av internetsökningar på bön”, skriver hon.

Om det ökade intresset för tro i kristider består även långsiktigt är svårt att säga, men Sinding Bentzen påpekar att det finns tidigare studier som visar att så kan vara fallet.

Bland annat har man kunnat visa att ökningen av tro hos en befolkning som exempelvis drabbas av en naturkatastrof finns kvar och dessutom förs vidare till kommande generationer.

Christian Post rapporterar samtidigt att tillflykten till tro märks också på andra sätt. Flera amerikanska församlingar har slagit tittarrekord på sina digitala gudstjänster den senaste tiden. Lakewood church som leds av pastorn Joel Osteen hade till exempel drygt 4,5 miljoner tittare på sina sändningar för ett par veckor sedan.

Samtidigt visar en annan undersökning från Pew Research Center att ungefär 55 procent av alla amerikaner har bett Gud om hjälp mot coronasmittan den senaste tiden.

Och även i grupper där man normalt aldrig eller sällan ber har nu många bett visar undersökningen, enligt Christian Post.

Noterbart är också att ökningen av bön sker trots att församlingar stänger sina gudstjänster för att i stället sända på webben.

Även i Danmark, ett av de minst religiösa länderna i världen, syns en systematisk ökning av internetsökningar på bön.

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

Problematisk respons på skjutningen i Oslo

Ledare Helgens masskjutning i Oslo var en tragedi med två döda och många skadade i vad som framstår som... torsdag 30/6 00:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Det Brittiska Palestinamandatet firar 100 år – men britterna svek judarna

Israelkommentar Om bara några veckor, den tjugofjärde juli, uppmärksammas en viktig märkesdag i den israeliska... torsdag 30/6 00:00

Senaste nytt

    Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

    Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
    Följ Världen idag i sociala medier