I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud.
Johannesevangeliet 1:1–2

Världen idag

Goldstone sågar sin egen rapport

Israel fick skarp kritik för sitt agerande under Gazakriget i Goldstonerapporten, som från israeliskt håll dömts ut som osaklig. Nu har mannen bakom rapporten, Richard Goldstone, backat från delar av kritiken, samtidigt som han skärper tonen mot Hamas.

Nyheter · Publicerad 05:00, 6 apr 2011

Anklagelserna, om att Israel begick krigsbrott under Gazakriget, måste omvärderas. Det överraskande utspelet gjorde FN-rapportören Richard Goldstone i Washington Post i fredags.
Uppgifterna i hans starkt Israelkritiska rapport håller inte, medger nu Goldstone.
"I dag vet vi mycket mer om om vad som hände i Gazakriget än vad vi gjorde när jag ledde kommissionen..." konstaterar han. Bland annat syftar han på anklagelserna om avsiktligt dödande av civila. Fakta, som framkommit senare, visar att även om enskilda soldater i vissa fall agerat fel, fanns ingen policy att attackera civila, skriver Goldstone.
Goldstone välkomnar de interna israeliska utredningar som inletts, men beklagar att processerna går långsamt och inte sker offentligt.
Han menar också att resultatet av rapporten kunde ha blivit ett annat om Israel valt att samarbeta.

I efterhand har Goldstone insett att det var ett misslyckande att tro att Hamas skulle utreda misstänkta krigsbrott på den palestinska sidan:
"Vår huvudsakliga rekommendation var att båda parterna skulle utreda, transparent och i god tro, de händelser som vi hänvisade till i vår rapport. McGowan Davis (ordföranden för FN:s juridiska expertkommitté, red:s anm) konstaterar att Israel gjort det till en betydande grad; Hamas har inte gjort någonting".
Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, kräver nu att rapporten ska förkastas av FN.

Men enligt källor i det egna utrikesdepartementet är det osannolikt att det kan ske.
I bästa fall kan Goldstone övertalas att skicka sitt inlägg i Washington Post som ett officiellt brev till FN:s generalsekreterare och FN:s människorättskommissionär, vilket skulle kunna hindra nya aktioner mot Israel till följd av Gazakriget, menar bedömare som israeliska tidningen Haaretz talat med.
En talesman för FN:s människorättsråd UNHRC sade till nyhetsbyrån AP på måndagen att rådet ska fortsätta behandla Goldstonerapporten, oavsett vad Goldstone nu själv säger om slutsatserna.
Vad som ligger bakom Goldstones omsvängning är nu omdiskuterat. Till israeliska Ynet News säger hans gamle vän Alon Liel, att trakasserier och hot från personer som ogillade hans rapport kan ha påverkat beslutet att offentligt göra avbön. Men enligt samma tidning uppger andra källor nära Goldstone att han känt sig manipulerad av UNHRC, som utnyttjat hans goda ställning och judiska namn för att kritisera Israel.

Från palestinskt håll hävdas att israeliska påtryckningar tvingat Goldstone att ändra sig.
En talesperson för president Mahmoud Abbas säger i ett uttalande att utspelet "inte förändrar det faktum att Israel genomförde en massaker och krigsbrott i Gaza..."
Hamas kräver i ett uttalande till FN att rapporten ska stå fast.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Leksakskoala ska lära barn att meditera – säljs i Sverige

Nyandlighet. Ett mjukisdjur som lär små barn i meditera saluförs inför årets julhandel. Flera studier pekar på... torsdag 8/12 13:00

Har du glömt vem han är?

Inför söndag Jag stod i hallen och tittade rakt fram. Vad var det jag skulle göra? Vart hade jag precis varit på... torsdag 8/12 00:00