Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

Camilla Lindberg, med förflutet i Folkpartiet, kandiderar nu för Junilistan. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Glödlampor exempel på irriterande EU-beslut

Junilistan skulle få 0,2 procent av de svenska rösterna om Novus opinionsundersökning från början av maj stämde. De går till EU-val med krav på fler folkomröstningar och färre smådirektiv. Världen idag har talat med Camilla Lindberg, som är en av partiets kandidater.

Nyheter · Publicerad 15:34, 22 maj 2014

Camilla Lindberg har ett förflutet i Folkpartiet och röstade ja till EU när det begav sig. Idag är hon kritisk till att hur den europeiska unionen utvecklats.
– Om man tittar på hur EU ser ut idag så känner jag mig lurad och det tror jag det är många som gör, säger hon till Världen idag.

Camilla Lindberg fortsätter:
– Det blir allt svårare att verkligen få en insyn i vad som sker. Det känns som om EU-tåget går väldigt snabbt, både vad gäller utvidgning och fördjupning.
Därför menar Junilistan att varje stort beslut borde bygga på nationella folkomröstningar. Men Camilla Lindberg säger också att det inte nödvändigtvis är de stora besluten som skapar problem, utan de små direktiven.
– Det är kanske inga stora saker i sig, men sammantaget blir det ofta ett irritationsmoment hos medborgarna. De små direktiven kan skapa problem i vardagen.

Som ett exempel tar hon upp glödlamporna.Det var 2012 som förbudet mot glödlamporna trädde i kraft. Syftet är att spara energi, men många har också kritiserat beslutet eftersom de nya lågenergilamporna kan utgöra en annan form av hälso- och miljörisk. Om en lågenergilampa går sönder kan den exempelvis läcka kvicksilver. Och säkerhetsföreskrifterna kring hur man ska hantera en lågenergilampa är många och ibland krångliga.

 Camilla Lindberg menar att alltför många smådirektiv som skapar irritation hos EU-medborgarna i förlängningen kan innebära ett stort missnöje. Och det är inte bra om alltför starka motståndsrörelser mot EU får fäste, säger hon.
– Tanken med EU är väldigt bra, unionen ska förenkla för människor och företag och kapital. Det är också viktigt att vi har ett samarbete om miljö och migration. Men det finns många länder där motståndet mot EU är stort, till exempel i England. Om England röstade fram ett utträde ur EU vore det ju katastrof, säger Camilla Lindberg men hon menar att det är viktigt att fundera över vilket slags EU vi ska ha.

En annan fråga som EU inte har med att göra är den svenska vargfrågan, anser Camilla Lindberg.
– Varför ska greker, rumäner och spanjorer lägga sig i vår rovdjurspolitik? Det vet vi bäst själva hur vi ska hantera. Det finns en massa ämnen som EU inte bör peta i, som bara skapar irritation, säger Camilla Lindberg.

Bitte Assarmo
redaktionen@varldenidag.se

Carola får en egen tv-serie

Julfirande. På första advent är det premiär för Carola Häggkvists första egna tv-serie, Carolas advent. Nu avslöjas hälften av gästartisterna. – Idén kommer från... torsdag 17/10 15:45

Högtiderna ger chans att utforska vårt ursprung

Israelkommentar Analys. De flesta av oss är ganska ovetande om högtiderna som pågår i Israel i dagarna. Man kan prata med allt­ifrån pastorer och teologistuderande till... onsdag 16/10 00:00