På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Glädjescener när polisman dömdes för Floyds död

Juryn finner Derek Chauvin skyldig till att ha orsakat George Floyds död. Han befinns skyldig på alla tre åtalspunkter och riskerar upp till 40 års fängelse. Samtidigt får president Joe Biden skarp kritik för att ha uttalat sig om fallet innan domen föll.

Nyheter · Publicerad 15:32, 21 apr 2021

Rättegången mot den före detta polismannen Derek Chauvin, som hade sitt knä mot George Floyds hals i nio minuter och 29 sekunder innan Floyd dog, har pågått i två veckor och 44 vittnen har hörts.

Juryn, som bestått av sju kvinnor och fem män, överlade i totalt nio timmar innan man meddelade sitt beslut.

Chauvin stod åtalad på tre dråpliknande punkter som på engelska heter second-degree unintentional murder, third-degree murder och second-degree manslaughter.

Eftersom han dömts vara skyldig på alla tre punkterna riskerar han upp till 40 års fängelse. Derek Chauvin fördes ut ur rättssalen i handbojor. Han förs nu till häktet utan möjlighet att släppas mot borgen, där han får vänta tills exakta påföljden meddelas senare.

Advokaterna som representerar George Floyds familj säger i ett skriftligt uttalande att domen innebär att familjen och lokalsamhället ”på ett smärtsamt sätt” har fått rättvisa, men att den sträcker sig långt utanför staden och får återverkningar för landet och hela världen.

På tv-bilder i amerikanska medier syns jublande människor utanför domstolsbyggnaden i Minneapolis och på flera andra ställen i USA efter att domen avkunnats.

Flera amerikanska städer hade förberett sig för eventuella oroligheter i samband med att domen meddelas. I Minneapolis, där rättegången hållits, hade man satt upp taggtråd kring polisstationer och även kallat in nationalgardet för att patrullera vissa delar av centrum.

I sin slutplädering framförde åklagaren synpunkten att det var uppenbart att Chauvin genom övervåld orsakade Floyds död. Försvaret hävdade å sin sida att polisen följde reglerna vid ingripandet mot den svarte 46-årige mannen och förde fram andra teorier om dödsorsaken.

USA:s president Joe Biden har fått kritik för att han uttalade sig om ärendet innan domen fallit. Biden påstod att bevisningen mot polismannen var ”överväldigande” och att han bett böner om ”rätt utfall”.

Utspelet gjordes när juryn isolerats för överläggning och senare försvarade hans stab presidentens ord med att han aldrig konkret uttryckt en önskan att polismannen skulle fällas.

Även i Sverige reagerade vissa på utspelet.

”President Biden värderar bevisningen i en pågående rättegång och ber för 'rätt utslag'. Vad hade vi sagt om det var Trump som gjorde samma sak?”, skriver Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen, på Twitter.

Ingripandet mot Floyd i maj i fjol filmades och hans död utlöste en våg av protester mot rasism och polisvåld över hela världen.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier