Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Glädjerus när gudstjänstlivet öppnade igen

Över hela landet samlades människor på nationaldagen, i större eller mindre grupper, för att fira gudstjänst tillsammans. Inga regnmoln satte heller käppar i hjulet för de kyrkor som valt att samlas utomhus, så som Livets Ord i Uppsala.

Nyheter · Publicerad 14:48, 7 jun 2021

Närmare 500 personer fick plats på den parkeringsplats som ligger mellan Livets Ords kyrka och idrottsarenan Uppsala Life Arena i Uppsala.

”Genuin glädje och tacksamhet över att ÄNTLIGEN kunna samlas till gudstjänst igen i dag. Många tårfyllda ögon när lovsången ljöd högt och tydligt ute på parkeringen. Det är en ny tid som börjar nu”, skriver församlingen på Facebook.

Även Kungsportskyrkan i Hus­kvarna hade bjudit in till söndagsgudstjänst på parkeringen utanför kyrkan. Världen idag var på plats vid samlingen där drygt 400 personer hade mött upp.

– Det känns helt fantastiskt Församlingen betyder gemenskap så det här är jätteviktigt för oss, säger pastorn David Axelsson i SVT:s inslag.

I Lidköping kunde gudstjänstdeltagare få stå i skuggan på läktaren, när stadens pingstkyrka firade gudstjänst på idrottsplatsen Framnäs IP.

På många platser släpptes de troende in för gemensamt gudstjänstfirande i sin kyrka för första gången på många månader.

När Frälsningsarméns Templet i Stockholm öppnade sina portar för 50 deltagande deltog musikkåren. Här, liksom i många andra kyrkor, fortsätter samtidigt live-sändningarna av gudstjänsterna.

S:ta Clara kyrka i Stockholm släppte in 50 personer. Det gjorde även Storkyrkan. Där, liksom i många andra kyrkor, avstod man dock från att dela ut nattvard.

– Äntligen står prästen i predikstolen, inledde domprost Marika Markovits sin predikan, med en blinkning åt den välkända första raden i Selma Lagerlöfs roman Gösta Berglings saga.

I Malmö International Church släpptes 50 personer in till gudstjänst med pastorsparet Ingmar och Tina Aronson.

En del kyrkor genomfördes flera gudstjänster i följd på söndagen. Så till exempel i Folkungakyrkan i Stockholm, som firade gudstjänst både klockan 11 och 12.30.

”Ren och skär fröjd att få fira gudstjänst med människor på plats i kyrkan!” skriver pastorn Maria Furusand till Världen idag.

Även Church of Hope i Umeå, där Richard Svensson predikade under helgen, såg till att gudstjänstdeltagare kom till kyrkan vid två olika tillfällen på söndagen.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10