Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Gick 70 mil för att ge vatten till Sydsudan; ”Omöjligt utan Gud”

Elina Bengtson och Ebba Westergren har slutfört sin långa vandring från Umeå till Stockholm. 180 privatpersoner har skänkt 190 000 kr till de två vattenbrunnar som tjejerna haft som mål att finansiera.

Nyheter · Publicerad 20:00, 26 jul 2021

I lördags kom de fram efter en strapatsrik vandring i mer än 70 mil under fem veckor.

– Det har varit många intryck längs vägen. Det är så många fina människor som hjälpt till, säger Elina.

Vandringen har också inneburit motgångar. Elina fick problem med sitt ena knä redan i Kramfors och fick besöka en vårdcentral. För att inte Elina skulle belasta knät skaffade de en barnvagn för den tyngsta packningen.

– Utan Gud hade detta inte varit möjligt. Han har verkligen lett oss och det känns jättemäktigt. Många har bett för oss, säger Elina.

De senaste dagarnas sommarhetta har varit en tuff motståndare, men det vill Ebba och Elina sätta i perspektivet att de sydsudanska kvinnor de vill hjälpa går i fyrtio graders värme i många mil för att hämta rent vatten.

Idén till vandringen fick de under studierna på Mariannelunds folkhögskola. 

– Vi funderade på hur vi skulle kunna göra skillnad i världen och denna idé växte fram, säger Elina.

Projektet som det kallat ”Mil för Mil” har fått in ca 190 000 kr och har bara 15 000 kr från att ha samlat in det som behövs för att bygga två vattenbrunnar. Det är PMU som driver brunnsprojektet i Sydsudan till vilket pengarna kommer att gå till.

– Innan vi började vandra trodde vi inte att så många skulle vara med och stödja detta, säger Ebba.

De har uppmärksammats i media och SVT Västerbotten gjorde ett inslag om projektet. Det har inneburit att de blivit igenkända under vandringen och att fler har skänkt pengar och 

– Vi har fått möta så många människor som inspirerats av detta och vill göra skillnad. Det känns otroligt att ha genomfört detta och att det kan göra skillnad för kvinnor i Sydsudan. Det två brunnarna innebär att över tusen människor får tillgång till rent vatten och slipper gå i många timmar eller dagar för att att få det, säger Elina.

Ebba och Elina skulle gärna vilja besöka platsen där brunnarna har byggts i framtiden.

Fotnot: Läs mer om vandringen här: www.facebook.com/Milformilpmu

Utan Gud hade detta inte varit möjligt. Han har verkligen lett oss och det känns jättemäktigt.

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00

Känd diakon beskylls för judehat

Tro och solidaritet. Anna Ardin, diakon inom Equmeniakyrkan och ledamot i förbundsstyrelsen för socialdemokratiska Tro... lördag 25/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier