Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

GF Vinter bjöd på hopp och synkad musik

Med hoppet från Gud som tema sändes Gullbrannafestivalens vinterevenemang, GF Vinter, digitalt via Youtube i fredags. Utöver en mängd artister, varav rikskändisar som Faith Kakembo och Samuel Ljungblahd, talade även inspiratören Jonas Helgesson om sin syn på hopp.

Nyheter · Publicerad 16:50, 2 mar 2021

Efter en inledning av kvällens husband och värdpar på plats i kyrkan Arken i Värnamo fick publiken hänga med till rockmusikern Jon Petersons hemmastudio på småländska höglandet, där denne satt ensam.

– Jag ska spela med lite kompisar i kväll. De sitter hemma hos sig, så vi ska länka ihop det, konstaterade han.

Peterson fortsatte sedan med att förklara att de valt att framföra sången Hopp, som han själv är författare till, med tanke på kvällens tema; bibelversen Jeremia 29:11. Versens ord lyder: ”Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp.”

Tillsammans med sångare och musiker från Folk och Spring City, på totalt fyra ytterligare ställen, bjöd han sedan på ett åtminstone ljudmässigt perfekt synkat framträdande av lovsången i fråga.

– Hoppas vi ses snart igen, på GF, troligtvis. Förhoppningsvis i sommar, hälsade Peterson efteråt.

Tillbaka i Värnamo tog kvällens värdinna, Ellen Lorentzon, också upp kvällens tema i form av nämnda bibelvers.

– Den här kvällen vill vi få vara med och sprida hopp till er, där ni är i era ungdomsgrupper, kanske hemma i soffan själva, vilka ni än är, sade hon.

Efter ytterligare en låt framförd från annan ort, i form av Exclusive love av artisten Cohle, var det dags för den kristne inspiratören och föreläsaren Jonas Helgesson att tala. Han började med att skoja om att den svåra cp-skada han föddes med är lite som att ha en gammal mobil av märket Samsung, där knapparna inte riktigt fungerar.

Helgesson gick sedan från humor till allvar genom att ta upp den reaktion han ibland får när han säger att han gillar sitt liv, och folk undrar hur det går ihop med att leva med cerebral pares.

– Det är ganska enkelt: Jag har bara ett liv. Och i kväll ska jag tala om hopp, förklarade han, varpå han gjorde just det, och uppmuntrade varje åhörare att se sitt liv som något heligt men samtidigt inte avguda det, utan se det i ett större perspektiv.

Under sändningen medverkade sedan ytterligare musikartister, som till exempel Faith Kakembo som dels framförde sitt Melodifestivalbidrag från förra året, Crying rivers, dels låten Through fire and rain. Samuel Ljungblahd bidrog även han med två låtar, om än på distans, då han vid pianot sjöng låtarna Enough och Draw me closer.

GF vinter 2021 går även att se på Youtube i efterhand. Hittils har sändningen drygt 1 800 visningar. Det finns dock uppgifter om att många ungdomar tittade tillsammans.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00