Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Foster kan, enligt forskning, känna smärta redan vecka 12 påpekar en professor, verksam vid Singapores nationella universitet. Foto: Lise Åserud/TT

”Ge smärtlindring till foster vid sena aborter”

Foster kan ha förmågan att känna smärta redan runt den tolfte graviditetsveckan, därför bör smärtbehandling övervägas inför sena aborter. Det skriver en abort-positiv professor i en nypublicerad vetenskaplig artikel.

Nyheter · Publicerad 10:00, 4 feb 2020

Medan många inom medicinen ännu menar att smärta inte är möjlig före den 24:e graviditetsveckan, med hänvisning till utvecklingen av nervsystemet, menar professorn Stuart Derbyshire att forskningen nu visar att fostret kan tänkas få förmågan att känna smärta redan omkring den 12:e graviditetsveckan. 

Detta skriver han, tillsammans med läkarassistenten John Bockmann, i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Journal of Medical Ethics.

Författarna poängterar att de inte syftar på någon omfattande medveten upplevelse, men påpekar att det ändå är en känsloupplevelse. 

”Med tanke på bevisen för att fostret kan tänkas uppleva något som smärta under senare aborter, så verkar det rimligt att den kliniska gruppen och den gravida kvinnan uppmuntras till att överväga smärtbehandling för fostret” resonerar de.

Stuart Derbyshire är själv positivt inställd till abort, medan John Bockmann, som han alltså författar artikeln tillsammans med, är negativt inställd till abort. De två artikelförfattarna är överens om att deras olika syn på den moraliska aspekten av abort inte får inkräkta på diskussionen om huruvida smärta hos foster är möjlig enligt vetenskapen om fosterutveckling.

Författarna berättar att man brukade utföra kirurgiska ingrepp på nyfödda bebisar utan att ge smärtbehandling eller söva ned dem ända till sent 1980-tal. Detta eftersom man inte visste om det var säkert för barnet och eftersom man antog att de nyfödda inte var tillräckligt neurologiskt utvecklade för att kunna uppleva smärta. 

När nu flera kliniska studier har visat att nedsövning och smärtbehandling av nyfödda både är säkert och ger bättre resultat efter operationerna, så konstaterar Derbyshire och Brockmann att vården i dag rutinmässigt ger smärtbehandling till såväl nyfödda bebisar som ofödda foster, i samband med kirurgi. 

”Vi känner inte till några förfaranden där invasiva ingrepp på foster fortgår utan nedsövning eller smärtlindring, förutom abort”, skriver författarna. 

Vi känner inte till några förfaranden där invasiva ingrepp på foster fortgår utan nedsövning eller smärtlindring, förutom abort.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Kyrkklocka i Mosul ringde efter sju års tystnad

Irak. Människor i staden Mosul i norra Irak jublade när kyrkklockan i S:t Tomas kyrka i söndags ringde... måndag 20/9 12:28

USA erkänner: Drönarattack i Kabul dödade bara civila

Afghanistan. USA erkänner att en drönarattack vid Kabuls flygplats var ett misstag och att tio civila, däribland... måndag 20/9 12:26

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika Inför fotbollsmatchen mot Sverige i början av september hade Spanien spelat 66 raka VM-kvalmatcher... lördag 18/9 00:00

Kraftig utökning av FRA-lagen att vänta

Integritet. Regeringen föreslår att utländsk säkerhetstjänst ska få direktåtkomst till personuppgifter som... söndag 19/9 20:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier