Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Gävles pridefestival äger rum i augusti. Bilden är från Stockholms pridefestival 2022. Foto: Christine Olsson/TT

Gävle tömmer reservkassa – för att ge pengar till Pride

Kommunstyrelsen i Gävle ska ha tömt sin reservkassa för att kunna ge ett bidrag på över 100 000 till Gävle Pride. Detta trots att kommunen riskerar ett historiskt stort budgetunderskott och att det ska sparas in på både skola och äldreomsorg.

Nyheter · Publicerad 07:00, 15 jun 2023

Gävle riskerar ett historiskt stort budgetunderskott och alla svångremmar ska dras åt, rapporterar P4 Gävleborg. Men trots att kommunens tjänstemän inte anser att det finns några pengar till årets pridefestival så ska stadens politiska ledning, med undantag av Sverigedemokraterna, ha fattat beslut om att skrapa kommunstyrelsens reservkassa i botten för att kunna ge Gävle Pride drygt hälften av det bidrag på 225 000 som föreningen ansökt om.

Kommunstyrelsen avslog först ansökan med hänsyn till kommunens ekonomiska läge, något som Gävle Prides kassör Bader Alkasem säger till radion att han hade förståelse för. Men nu får föreningen alltså hälften av pengarna ändå.

– Nu kan jag lova kärlek till alla i augusti, säger Bader Alkasem.

Men beslutet får kritik på sociala medier.

”Jag betalar inte skatt för att bli tilldelad kärlek, utan däremot för att samhället ska fungera med sina grund- och basfunktioner”, skriver en person på Twitter.

I december 2022 röstade Socialdemokraterna och dess fyra stödpartier igenom en kommunbudget som enligt en debattartikel i tidningen Arbetarbladet innehöll kraftiga sparkrav på både skola och äldreomsorg. Hur dessa nedskärningar på kärnverksamheter ska kunna genomföras utan att det drabbar kvaliteten ifrågasattes av artikelförfattarna William Elofsson (M), dåvarande kommunalråd i opposition och numera vice ordförande för kommunstyrelsen, samt det då tillträdande kommunalrådet Pekka Seitola (M).

”Den höga inflationen påverkar Gävle kommun och utsätter oss för en oerhört hög kostnadspuckel de kommande två åren”, påpekade debattörerna.

Under en fyraårsperiod är sparkraven på skolan och äldreomsorgen nästan en halv miljard kronor, närmare bestämt 298,1 respektive 157,9 miljoner kronor, konstaterade de.

Världen idag har kontaktat kommunstyrelsens ordförande Åsa Viklund Lång (S), förste vice ordförande Julia Cederstrand (C) och andre vice ordförande William Elofsson (M) för att få svar på hur politikerna motiverar beslutet att prioritera Gävle Pride, vad det är kommunen ska spara in på och vad det är meningen att reservkassan ska användas till. Vid denna tidnings pressläggning har de inte kommit in med något svar.

Jag betalar inte skatt för att bli tilldelad kärlek, utan däremot för att samhället ska fungera med sina grund- och basfunktioner.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00