Det var idel glada miner på Torp under måndagen när Sveriges äldsta kristna konferens drog i gång. Den första hölls redan 1887, men de senaste två åren fick den ställas in på grund av covid-19. När man nu åter får samlas gör man det i skuggan av både pandemi och krig.
”Hur ska allt detta sluta? Hur ska det gå för mänskligheten?” är frågor som lyfts fram i årets programblad, följt av en påminnelse om att aposteln Johannes ger oss en glimt av vad som ska hända i Uppenbarelseboken, kapitel fem: Trots mörka skuggor rörs det upp en sång i Guds folk, en sång om hopp.
Veckans Torpkonferens går under parollen ”Helande och hopp för vår värld”. Temat var tänkt redan för två år sedan, men är i och med världsläget än mer aktuellt nu.
Projektledare Christer Aadland hoppas att årets tema ska få en bokstavlig betydelse för besökarna.
– Gud är inte bara intresserad av ett litet andligt hörn av vårt liv två timmar på en söndagsgudstjänst. Han vill ha helande och hopp rakt in i vår jobbsituation eller familjesituation, i hela vår värld, säger Christer Aadland.
Årets program är fullmatat för besökare i alla åldrar. Det finns småbarnssång med dans för de allra minsta, bibeldraman och musikuppträdanden där äldre barn får delta, och ett helt eget tält med scen för tonåringar.
För vuxna hålls seminarier dagligen med vitt skiftande teman, såsom hur man hittar den rätte, hur den hebreiska Bibeln kom till och om självmordstankar.
Dessutom arrangeras konserter hela veckan. Två artister som väntades dra extra mycket folk är Gladys Del Pilar och inte minst Michael W Smith.
Trots ett uppdämt konferenssug bland Sveriges kristna var det inte samma tryck som vanligt när bokningen öppnade tidigare i år. Det är först under de senaste veckorna som det har kommit i gång på allvar, menar Christer Aadland.
– Jag tror att folk var lite försiktiga först, under de här två åren har det satt sig i oss att man ska vara det. Det är lite märkligt, men det har blivit normalläge, säger han.
– Men sedan, nu i söndags. bara vällde det in husvagnar. Det blev rent av lite kaos där borta i campingen och en utmaning för oss att hinna med, tillägger Christer och skrattar.
Nytt för i år är en satsning på ukrainska flyktingar. Ett stort extra tält har satts upp där det kommer att hållas gudstjänster på ryska under fredagen och lördagen. Då konferensen har fått färre sommarjobbande ungdomar i år har man dessutom kunnat erbjuda jobb åt 13 ukrainska flyktingar inför och under konferensen.
Han medger att även han, inför årets första konferens efter pandemin, upplevet det hela lite surrealistiskt.
– Är det här verkligen på riktigt? Är vi här och får vi vara här, så här många? Jag tror det kommer att bli speciellt att få mötas igen och att få fylla ladan med tretusen människor. Jag är taggad men har en overklighetskänsla, i en konstig blandning, säger Christer Aadland och ler.