Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Gästerna strömmade in när Torp drog i gång

– Det känns surrealistiskt. Får vi verkligen vara här? säger Christer Aadland, profjektledare på Torpkonferensen, och syftar på att pandemin har satt sina spår.

När bokningen öppnade i våras var trycket lägre än tidigare år men när veckans konferens skulle starta vällde husvagnarna in på campingen.

Nyheter · Publicerad 18:00, 23 jun 2022

Det var idel glada miner på Torp under måndagen när Sveriges äldsta kristna konferens drog i gång. Den första hölls redan 1887, men de senaste två åren fick den ställas in på grund av covid-19. När man nu åter får samlas gör man det i skuggan av både pandemi och krig.

”Hur ska allt detta sluta? Hur ska det gå för mänskligheten?” är frågor som lyfts fram i årets programblad, följt av en påminnelse om att aposteln Johannes ger oss en glimt av vad som ska hända i Uppenbarelseboken, kapitel fem: Trots mörka skuggor rörs det upp en sång i Guds folk, en sång om hopp.

Veckans Torpkonferens går under parollen ”Helande och hopp för vår värld”. Temat var tänkt redan för två år sedan, men är i och med världsläget än mer aktuellt nu.

Projektledare Christer Aadland hoppas att årets tema ska få en bokstavlig betydelse för besökarna.

– Gud är inte bara intresserad av ett litet andligt hörn av vårt liv två timmar på en söndagsgudstjänst. Han vill ha helande och hopp rakt in i vår jobbsituation eller familjesituation, i hela vår värld, säger Christer Aadland.

Årets program är fullmatat för besökare i alla åldrar. Det finns småbarnssång med dans för de allra minsta, bibeldraman och musikuppträdanden där äldre barn får delta, och ett helt eget tält med scen för tonåringar.

För vuxna hålls seminarier dagligen med vitt skiftande teman, såsom hur man hittar den rätte, hur den hebreiska Bibeln kom till och om självmordstankar.

Dessutom arrangeras konserter hela veckan. Två artister som väntades dra extra mycket folk är Gladys Del Pilar och inte minst Michael W Smith.

Trots ett uppdämt konferenssug bland Sveriges kristna var det inte samma tryck som vanligt när bokningen öppnade tidigare i år. Det är först under de senaste veckorna som det har kommit i gång på allvar, menar Christer Aadland.

– Jag tror att folk var lite försiktiga först, under de här två åren har det satt sig i oss att man ska vara det. Det är lite märkligt, men det har blivit normalläge, säger han.

– Men sedan, nu i söndags. bara vällde det in husvagnar. Det blev rent av lite kaos där borta i campingen och en utmaning för oss att hinna med, tillägger Christer och skrattar.

Nytt för i år är en satsning på ukrainska flyktingar. Ett stort extra tält har satts upp där det kommer att hållas gudstjänster på ryska under fredagen och lördagen. Då konferensen har fått färre sommarjobbande ungdomar i år har man dessutom kunnat erbjuda jobb åt 13 ukrainska flyktingar inför och under konferensen.

Han medger att även han, inför årets första konferens efter pandemin, upplevet det hela lite surrealistiskt.

– Är det här verkligen på riktigt? Är vi här och får vi vara här, så här många? Jag tror det kommer att bli speciellt att få mötas igen och att få fylla ladan med tretusen människor. Jag är taggad men har en overklighetskänsla, i en konstig blandning, säger Christer Aadland och ler.

Jag tror det kommer att bli speciellt att få mötas igen och att få fylla ladan med tretusen människor.

Torp

Datum: den 20–26 juni.

Samfund: Evangeliska frikyrkan.

Hemsida: www.torpkonferensen.nu

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier