Nyheter
Gaspris rusar efter ryskt besked – risk för ransonering

Naturgaspriserna rusar med över 30 procent efter ryska Gazproms besked om strypta leveranser. Sverige och Norge skapar nu en gemensam arbetsgrupp för att stärka energisäkerheten och minska påverkan från Ryssland. Regeringen vill samtidigt avsätta upp till 250 miljarder kronor i statliga kreditgarantier till elproducenter.
Sverige är över tid ett exportland för energi, men vi importerar även ibland. Det innebär att risken för ransonering i både Europa och i Sverige har ökat.
Christian Kopfer
Fredagens besked om att förlänga stoppet av gasleveranserna genom ledningen Nord Stream 1 på obestämd tid får omedelbara konsekvenser. En kraftig prisuppgång – på upp till 35 procent – på naturgas har blivit konsekvensen. Från ryskt håll var det sagt att Nord Stream skulle startas under lördagen, men ett oljeläckage i en turbin har gjort att man tvingats pausa.
Kremls talesperson Dmitrij Peskov meddelar enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax att ”problemen med gasleveranser kommer att fortgå tills att sanktionerna som påverkar reparationsarbetet har lyfts”.
Beskedet om att gasen stryps har gjort att man från såväl tyskt som svenskt håll presenterat ekonomiska stödpaket för att underlätta inför hösten och vintern. Enligt råvaruanalytikern Christian Kopfer har risken för elransonering i Europa och även i Sverige ökat rejält.
– Sverige är över tid ett exportland för energi, men vi importerar även ibland. Det innebär att risken för ransonering i både Europa och i Sverige har ökat, säger Kopfer.
I söndags berättade regeringen att man vill avsätta upp till 250 miljarder kronor till statliga kreditgarantier för lån till elproducenter. Under måndagseftermiddagen, efter denna tidnings pressläggning, röstade riksdagen i denna fråga. Samtliga riksdagspartier uppgavs inför omröstningen ställa sig bakom regeringens förslag.
– Hade vi inte agerat fanns risken att elproducenterna hamnat i teknisk konkurs i morgon [måndag]. Det skulle ha kunnat spridas till resten av den finansiella marknaden och ytterst kunnat leda till en finanskris, sade finansminister Mikael Damberg (S) på en pressträff.
Sverige och Norge skapar nu en gemensam arbetsgrupp för att stärka energisäkerheten och minska påverkan från Ryssland.
– Den ska komma i gång inom kort och syftet är att arbetet ska sänka priserna, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S) på en pressträff tillsammans med Norges olje- och energiminister Terje Aasland (AP).
Tanken är att även övriga nordiska och baltiska länder ska ansluta sig till arbetsgruppen, som ska bestå av experter från de deltagande länderna.
– Vi har ett gemensamt mål att få stabila, förutsägbara el- och energipriser i Norden och Europa, säger Terje Aasland.