Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Gärningsman i Vetlanda ropade ”Allahu akbar”

Den misstänkte gärningsmannen i Vetlandadådet ropade ”Allahu akbar” minst två gånger i samband med knivattackerna. Det framkommer under rättegången som nu inletts. I tidigare förhör har han sagt att han fick mord i sinnet när en person förnekade Guds existens.

Nyligen har det också framkommit att mannen kan vara elva år äldre än han uppgett.

Nyheter · Publicerad 17:00, 25 maj 2021

Världen idag har tidigare berättat att det finns uppgifter om att gärningsmannen i Vetlandadådet ropade ”Allahu akbar” (Gud är större) i samband med att han attackerade flera personer med kniv den 3 mars. Det är något som har bekräftats under rättegången som inleddes i fredags.

Ett av offren, en 59-åring som enligt Smålands-Tidningen tidigare tjänstgjort inom militären i Mellanöstern, vittnade om hur gärningsmannen ropade ”Allahu akbar” innan han attackerade honom.

Den misstänkte ska också, enligt både polisen och egen utsago, ha ropat “Allahu akbar” i samband gripandet, då han förde kniven mot sin egen hals varpå polisen sköt honom i benet.

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult skriver i en artikel att ett sådant uttryck inte per automatik innebär att gärningen klassas som terrorbrott.

En tidigare mindre psykiatrisk undersökning har visat att den afghanske mannen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid tiden för dådet och åklagaren Adam Rullman har uppgett att han tänker begära en större rättspsykiatrisk utredning.

I förhör har den misstänkte själv också berättat om psykisk ohälsa och narkotikaanvändning. 

Vid resecentrum i Vetlanda ska han den 3 mars ha fått en cigarett från en annan person, en cigarett som han sedan beskrivit som ”inte normal”.

– När jag rökte så tittade jag upp och sedan kändes det som om jag pratade med Gud eller någon uppifrån pratar med mig. Ja, det var kanske Satan, berättade han. 

Enligt mannens berättelse ska han sedan ha träffat en person vid stadshuset, som han upplevde förolämpade honom genom att säga att Gud inte finns. Då ska han ha gått hem och hämtat en kökskniv för att döda gudsförnekaren. Samtidigt beskriver han hur han inte är säker på om det var en verklig person eller en “spelfigur” och att när han sedan kom till järnvägsstationen, var förvirrad, och började knivhugga människor. 

– Jag ville bara hugga, hugga till. Jag fattade inte vad jag gjorde, sade han i förhöret. 

Mannen åtalas för sju mordförsök efter knivdådet i Vetlanda. Under den första rättegångsdagen erkände den misstänkte afghanske unge mannen två av brotten, medan han sade sig inte veta om han var skyldig till de andra, berättar Smålands-Tidningen

Offrens utsagor är dramatiska, med beskrivningar av blod som sprutar, kraftig smärta, människor som skyndat till hjälp, avsvimmanden och ambulansfärder. 

Mannen har i medier beskrivits som “22-åringen”, i enlighet med folkbokföringsuppgifter. Genom ett avslöjande av DN har det nu dock framkommit att han först sökt asyl i Norge 2015, med ett pass med födelseåret 1988. Efter att ha fått avslag ska han senare ha sökt asyl i Sverige 2016 och då uppgett att han var född 1999 och att passet han visat i Norge var felaktigt. 

När mannen fick frågan om sin ålder under rättegången, dök ett tredje alternativ upp. 

– Jag vet inte, men jag är 21, ska han ha svarat på svenska, enligt SVT

Rättegången har nu ett uppehåll och väntas fotsätta nästa vecka.

Jag ville bara hugga, hugga till. Jag fattade inte vad jag gjorde.

Bevisen mot den misstänkte

Flera av de knivskurna vittnar om att de sett mannens ansikte.

Flera andra vittnen finns också, bland annat en kvinna som följt efter gärningsmannen på avstånd.

Teknisk bevisning finns bland annat i form av blodspår på kniven från både den misstänkte och fem av offren.

Den misstänkte har själv erkänt åtminstone två av knivattackerna.

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Svenska Akademiens ordbok på väg mot graven

Språk. Sista delen Svenska Akademins ordbok (SAOB) väntas bli färdig under 2023. Därefter riskerar... torsdag 9/12 05:00

Rysk invasion rycker allt närmare

Ledare Närmare ett storskaligt krig än nu har vår världsdel inte varit sedan Berlinmurens och... torsdag 9/12 00:00

När traditioner och demokratiska värden kolliderar

Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit... onsdag 8/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Senaste nytt

    När traditioner och demokratiska värden kolliderar

    Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier