Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Gardell i turkisk rapport om svensk "islamofobi"

Religionshistorikern Mattias Gardell anklagar alla Sveriges riksdagspartier för islamofobi. Detta i en rapport åt turkiska institutet Seta. – Överdrivet och agendadrivet, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp och påpekar att Seta inofficiellt är Erdogans tankesmedja.

Nyheter · Publicerad 08:00, 18 apr 2018

”Europeisk islamofobirapport 2017” är namnet på den rapport som det turkiska ”forskningsinstitutet” Seta gett ut tidigare i år. I den 64-sidiga rapporten finns ett 30 sidor långt Sverigeavsnitt som är författat av religionshistorikern Mattias Gardell och sociologen Mehek Muftee.

I avsnittet beskriver de ”falska nyheter” om parallellsamhällen, uttalanden från Donald Trump och den omdiskuterade MSB-rapporten om Muslimska brödraskapet och verkar mena att dessa lett till islamofobi i Sverige. De skriver även att Sverigedemokraternas framgång ska ha lett till att andra partier anammat en mer ”exkluderande monokulturell agenda”.

I kapitlet om ”islamofobiska incidenter” anklagar de samtliga riksdagspartier för islamofobi. Där beskriver de bland annat hur statsminister Stefan Löfven (S) ”stängde Sveriges gränser”, hur Liberalerna talat om ”nolltolerans mot terrorism” och hur Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sagt: ”I Sverige talar vi svenska”.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp är kritisk till rapporten.

– Mattias Gardell har en extremt tydlig agenda, och den är så tydlig att den lyser i neon, säger han till Världen idag.

Agendan som Mattias Gardell driver är, enligt Magnus Ranstorp, att påverka politiken i en identitetspolitisk riktning. Det skulle konkret kunna innebära att endast den som är muslim får kritisera islam, eller att någon får ett visst jobb på grund av sin etnicitet.

– Man gör skillnad på folk utifrån ras och religion, säger Magnus Ranstorp.

Enligt honom är Mattias Gardell en del av ett ”kotteri av postkoloniala identitetspolitiska aktivister”. Dessa aktivister och ”forskare” turas om att driva agendan, menar han.

– De vill att normkritiken och identitetspolitiken ska genomsyra all politik i samhället.

Enligt Magnus Ranstorp är rapporten inte forskning, utan främst en beskrivning av hur Mattias Gardell och Mehek Muftee ser på verkligheten.

– De har överdrivit vissa faktorer, säger han.

Att samtliga riksdagspartier skulle ha gjort sig skyldiga till islamofobi håller han inte med om.

– Islamofobi blir här ett diffust begrepp som används mot alla som har någon kritik mot islam.

Magnus Ranstorp påpekar att Seta inofficiellt är den turkiska statens tankesmedja.

– Det är anmärkningsvärt att Mattias Gardell vill förekomma i ett sådant sammanhang, säger han.

Världen idag tar kontakt med Mattias Gardell för att höra varför han väljer att skriva en rapport åt den turkiska tankesmedjan Seta.

– Jag ser det som en del av uppgiften att föra ut forskning i populärvetenskaplig form till allmänhet. Jag uppfattar det inte som problematiskt att sammanställa forskningsläget för antimuslimsk diskriminering och hatbrottsincidenter, säger han och påpekar att andra svenska forskare har gjort liknande rapporter åt Seta tidigare.

Att han skulle driva en identitetspolitisk agenda avvisar han bestämt.

– Det är nonsens. Jag är forskare som undersöker spänningsfältet mellan religion, politik och rasism, säger han och avvisar även att rapporten skulle vara överdriven.

– Jag skulle vilja säga att jag har varit konservativ och tillbakahållen i min bedömning och gjort en sammanställning av forskningsläget.

På vilket sätt är det islamofobi att införa gränskontroller, tala om ”nolltolerans mot terrorism” eller säga ”I Sverige talar vi svenska”?

– Vad jag pratar om här är att många har börjat anamma Sverigedemokraternas populistiska retorik. Det finns monokulturella tendenser som innebär att man vill se en homogenisering och att man riktar sig mot minoriteter. Att försöka vinna poäng på ”nolltolerans mot terrorism” blir lite slående, då inget parti anser att ”lite terrorism är okej”. Det är en fråga där det råder bred politisk konsensus.

Är populism lika med islamofobi?

– Det behöver det naturligtvis inte vara.

Hur kan du veta att ett islamistiskt parallellsamhälle inte håller på att växa fram i svenska förorter?

– Just nu finns mycket lite som tyder på att den utvecklingen är på väg. Samtidigt är segregationen ett problem som bör åtgärdas för att undvika en sådan utveckling, säger Mattias Gardell.

Han vidhåller att de muslimska föreningar som söker bidrag har demokratiska stadgar som kan granskas.

Att föreningarna skulle ha en agenda officiellt och en annan internt tror han inte.

– Men drar vi in bidrag till dessa föreningar kan det leda till ett utanförskap som främjar en parallell samhällsutveckling, säger han.

Mattias Gardell har fångat Världen idags intresse tidigare, bland annat för sitt engagemang i Ship to Gaza och sitt intresse för nyhedendom.

Gardell har en extremt tydlig agenda, och den är så tydlig att den lyser i neon.

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Svenska Akademiens ordbok på väg mot graven

Språk. Sista delen Svenska Akademins ordbok (SAOB) väntas bli färdig under 2023. Därefter riskerar... torsdag 9/12 05:00

Rysk invasion rycker allt närmare

Ledare Närmare ett storskaligt krig än nu har vår världsdel inte varit sedan Berlinmurens och... torsdag 9/12 00:00

När traditioner och demokratiska värden kolliderar

Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit... onsdag 8/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Senaste nytt

    När traditioner och demokratiska värden kolliderar

    Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier