Nyheter

G20-beslut kan öppna för globala vaccinpass

Världsledarna för G20-länderna har nyligen mötts för samtal och beslut i Indonesien.
Världsledarna för G20-länderna har nyligen mötts för samtal och beslut i Indonesien.

När G20-ländernas ledare nyligen samlades, kom de överens om att stödja utveckling av internationella standarder och verifikationsmetoder för igenkänning av vaccinbevis. Nu höjs varnande röster för att det kan komma att införas ett globalt vaccinationspass.

Publicerad Uppdaterad

Vi får aldrig acceptera vaccinpass eller spårningsappar som det nya normala. Konsekvenserna för friheten är betydande.

Mat Staver, amerikanska kristna människorättsorganisationen Liberty Counsels grundare

Utdrag ur G20-ländernas dokument

Så här lyder texten som berör covidpass och dylikt, enligt Världen idags översättning från engelskan:

“Vi erkänner vikten av delade tekniska standarder och verifikationsmetoder, inom ramverket för de internationella hälsoreglerna (2005), för att underlätta smidigt internationellt resande, interoperabilitet, och igenkänna digitala lösningar och icke-digitala lösningar, inklusive bevis på vaccinationer. Vi stödjer fortsatt internationell dialog och samarbete för att etablera pålitliga globala digitala hälsonätverk som en del av ansträngningarna för att stärka förebyggande och svar på framtida pandemier, som bör utnyttja och bygga vidare på den framgång som existerande standarder och covid-19-certifikat haft.”

G20-toppmötet, som samlar ledare från världens största ekonomier, och där Sverige är indirekt representerat genom EU, hölls den här gången på ön Bali i ordförandelandet Indonesien.

Vid mötet antog ledarna ett 19 sidor långt tillkännagivande, med ett 50-tal artiklar, som nu finns utlagt på engelska på Europarådets sajt.

Den 23:e artikeln, där underlättande av internationellt resande och så kallade covid-19-certifikat, samt förebyggande av och svar på framtida pandemier, kommer på tal, har fått vissa att reagera.

Den amerikanska tv-kanalen Fox News kommentator Laura Ingraham, lyfter till exempel farhågor om att världen skulle vara på väg mot ett införande av ett globalt vaccinpass med en central databas.

Ingraham pekar bland annat på hur Kina motiverar sina massiva covid-19-relaterade nedstängningar på ett liknande sätt, som ett skräckexempel.

– Det kinesiska kommunistpartiet beställer nedstängningar som högskolestuderanden beställer pizza, säger hon.

Den amerikanska kristna människorättsorganisationen Liberty Counsels grundare, Mat Staver, varnar mer specifikt för en utveckling mot ett användande av vaccinpass och spårningsappar i kombination, enligt ett pressmeddelande som nyhetssajten CBN News citerar från.

– Vi får aldrig acceptera vaccinpass eller spårningsappar som det nya normala. Konsekvenserna för friheten är betydande, säger han.

I artikel 23 i G20-ledarnas deklaration från Bali finns det dock ingen uttryckt önskan om att något globalt gemensamt vaccinpass skulle införas, utan en önskan om delade standarder och metoder för att kunna verifiera att vaccinationsbevis är äkta.

I ett annat dokument om G20-gruppens arbete, som publicerades inför mötet, framgår det att G20:s hälsoarbetsgrupp arbetar för samma mål, men också att ”nationella hälsoriktlinjers suveränitet” och nationella lagar, ”såsom skydd av personliga data och delandet av data” samtidigt ska respekteras.

Powered by Labrador CMS