Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Fyra av tio: SVT och SR lutar åt vänster

I en ny undersökning uppger nästan fyra av tio att nyhetsrapporteringen i public service-bolagen SR och SVT lutar klart åt vänster eller något åt vänster. Men SR:s vd Cilla Benkö hävdar att siffrorna inte visar på vänstervridning, utan att allmänheten påverkats av ”högljudda personer och starka krafter”.

Nyheter · Publicerad 07:00, 25 mar 2021

I helgen stormade det kring Sveriges Radio och Sveriges Television. Musikgalan P3 Guld gav priset ”Årets artist” till rapparen Yasin som är åtalad för stämpling till kidnappning. Och SVT lät centerpartisten Fredrick Federley tala ut om sin relation med en dömd pedofil i soffprogrammet ”Carina Bergfeldt”.

När 2021 års Förtroendebarometer presenterades i veckan kunde forskarna för första gången visa hur mediekonsumenter uppfattar svensk nyhetsrapportering på en politisk vänster-höger-skala.

En majoritet menar att SVT och SR varken är höger eller vänster. Men 38 procent svarar att SR ligger antingen något eller klart till vänster. Motsvarande siffra för SVT är 39 procent.

Bara 2 procent svarar att public service-bolagen ligger något till höger och 0 procent att man ligger klart till höger. Noterbart är att nyhetsrapporteringen på TV4 uppfattas som mer opartisk än hos SVT och SR.

När Sveriges Radios vd Cilla Benkö i P1:s program Studio Ett fick frågor om den uppfattade vänsterlutningen avfärdade hon svaren i undersökningen.

– Jag tror att det är väldigt svårt dels att svara på en sådan här fråga och dels att förhålla sig till en debatt där det finns väldigt högljudda personer och starka krafter som vill få folk att tro att vi är ett medium som står vänster om mitten. Det är vi inte, det finns inga belägg för det, sade hon och hänvisade till forskning som visar att man klarar sitt krav på opartiskhet.

På programledarnas fråga om det faktum att fyra av tio uppfattar SR som vänsterlutande ändå föranleder henne att vidta några åtgärder blev svaret nej.

– Vi är det mediaföretag som har högst förtroende av alla mediaföretag i Sverige, sade hon.

På sociala medier har många reagerat på att Benkö viftar bort resultatet i undersökningen.

”Uppenbarligen uppfattar ju lyssnarna/tittarna det så [att SVT/SR lutar åt vänster] och bara detta faktum borde vara skäl nog för public service att rannsaka sig själva i stället för att i sedvanlig ordning komma med undanflykter”, skriver en person på Twitter.

Enligt undersökningen har public service högst förtroende bland personer som sympatiserar med MP, S, V och C. Och lägst bland de som stödjer KD, M och SD.

Förtroendebarometern bygger på svar från över 1 200 personer.

Vi är det mediaföretag som har högst förtroende av alla mediaföretag i Sverige.

Förtroendebarometern 2021

Sjukvården ökar sitt förtroende bland allmänheten med 19 procentenheter och har nu 81 procent av svenskarnas förtroende. Det är den högsta förtroendenoteringen i mätningens historia. Sannolikt är detta kopplat till coronapandemin.

Förtroendet för regering, riksdag och riksdagspartier ökar avsevärt. 

Myndigheten MSB går mot strömmen och tappar hela 9 procentenheter i förtroende efter turerna kring förre generaldirektören Dan Eliasson.

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier