Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Frikyrkosamfund tar över kristna bokförlaget Libris

Bokförlaget Libris nuvarande ägare tackar för sig. Två frikyrkosamfund, som tidigare varit involverade i ägande av förlaget, återvänder och tar över.

– Målet är att bli ett ännu bredare och livskraftigare förlag, säger tillträdande vd:n Johan Ericson i ett pressmeddelande.

Nyheter · Publicerad 16:33, 15 okt 2021

Under drygt tio år har norska mediekoncernen Mentor Medier, där svenska tidningen Dagen ingår, varit ägare till bokförlaget Libris. Nu avser koncernen att lägga större fokus på sin journalistiska kärnverksamhet, vilket lett till att man släpper Libris. Den 1 november tar två frikyrkosamfund, Evangeliska frikyrkan och ”Pingst – fria församlingar i samverkan” över verksamheten. Båda samfunden har för övrigt varsin tidigare historia som ägare av bokförlaget.

– Den svenska frikyrkohistorien är i hög grad litteraturhistoria. I den myllan har Libris förlag sina rötter och det är roligt att Evangeliska frikyrkan och Pingströrelsen nu tar ett ägande igen över förlaget, säger nuvarande vd:n Felicia Ferreira i pressmeddelandet.

Johan Ericson, som närmast kommer från ett uppdrag som chefredaktör och förläggare inom EFS, har en lång erfarenhet av såväl bokutgivning som andra publicistiska uppdrag.

– Det är en stor ära att få ta över stafettpinnen från Felicia Ferreira och Lennart Hambre. Libris är ett anrikt förlag med fantastiska författare och en mycket fin katalog.

Den tillträdande vd:n uppger att förlagets bredd kommer att bestå.

– Mitt budskap till våra läsare är att det först och främst är ”business as usual” men att vi också går in i en tid av utveckling, inte minst med tanke på den tilltagande digitaliseringen, säger Johan Ericson.

Bokförlaget grundades 1952 och har en utgivning som omfattar skönlitteratur, facklitteratur inom samhälle, psykologi och teologi, Bibeln, andaktsböcker samt barnböcker. Tomas Sjödin, Vibeke Olsson, Martin Lönnebo, Wilfrid Stinissen, Jim Wallis, C S Lewis och Desmond Tutu är några kända namn i skaran av Libris författare.

Libris är ett anrikt förlag med fantastiska författare och en mycket fin katalog

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

Ateister kritiserade universitet efter massdop – får svar på tal

USA. En ateistisk organisation kritiserar ledningen för Auburn University i Alabama och menar att... måndag 2/10 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10