Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Frikyrklig aktör i Jönköping lägger ner efter bombdåd

Organisationen Underground har arbetat med barn och ungdomar i Jönköpingsförorten Råslätt i 14 år, men nu lägger de ner all verksamhet. Situationen med öppen droghandel och kriminalitet har blivit ohållbar och för tre veckor sedan sprängdes den frikyrkliga organisationens bil.

Nyheter · Publicerad 16:50, 21 dec 2020

Råslätts församlingsgemenskap är huvudman för föreningen Underground, som förutom fritidsgård/allaktivitetshus bedriver många olika verksamheter, däribland ledarträning, skolstöd, arbetsmarknadsstöd och samtalsstöd. Över hälften av deltagarna är unga tjejer.

Underground har även erbjudit möjlighet för ungdomar att övningsköra, men förutsättningarna för det grusades natten till den 1 december, när någon placerade en kraftig sprängladdning på organisationens bil.

Föreståndaren Peter Magnusson berättar att förövarna slog sönder rutor och bröt sig in i bilen. Laddningen placerades vid tanken. Biltak, golv och inredning förstördes vid explosionen, men tack vare att det var en gasbil med tank av tjockare plåt blev skadegörelsen begränsad.

– Om gastanken hade sprängts skulle förmodligen fönstren på husen runtomkring ha blåsts ut. Sprängningen var tydligt riktad mot oss och orsaken är att kriminella gäng är ilskna för att vi lyfter upp problemen med den öppna droghandeln i området, säger han till Världen idag.

Sprängningen utfördes i ett låst garage med övervakningskameror och polisen har inlett en förundersökning om skadegörelse. Ingen är gripen för dådet.

Underground har hittills hållit öppet under hela pandemin, men explosionen blev droppen som fick föreningen att lägga ner all verksamhet, åtminstone fram till den 31 januari.

Under hösten har Peter Magnusson vid upprepade tillfällen uttalat sig i både radio och tv och påtalat att kriminaliteten i Råslätt har tagit över det offentliga rummet. Sedan i augusti sker droghandeln öppet mitt på torget, framför ögonen på både barn och pensionärer.

Magnusson berättar att det började redan i våras, då två skjutningar skedde med några veckors mellanrum på lekplatser i området. Vid den andra av dessa skjutningar, en tidig kväll när barnen var ute och lekte, sköts en man ihjäl.

Råslätt är enligt polisens definition ett utsatt område och Peter Magnusson menar att mordet ledde till att oroligheterna eskalerade.

Underground har ett avtal med kommunen och ett uppdrag att bedriva främjande arbete för barns och ungas framtid. I stället har ledarna fått ta ett alltför stort ansvar för gränssättning och trygghetsskapande.

– Vi har ett problem med att samhället i stort inte agerar i den här typen av områden, säger Magnusson.

Peter Magnusson och hans medarbetare hoppas att nedläggningen av Undergrounds verksamhet inte ska behöva vara för all framtid, utan att en bred diskussion mellan olika aktörer i området ska leda till en förändring.

Sprängningen var tydligt riktad mot oss och orsaken är att kriminella gäng är ilskna för att vi lyfter upp problemen med den öppna droghandeln i området.

Oklara spelregler i tyska striden när Laschet betvingade Söder

Nyhetskommentar De västerländska stormakterna Tyskland och USA visar – i år respektive i fjol – på två vitt skilda... onsdag 21/4 15:09

Sverige skakas av kvinnomorden

Våld. Inom loppet av tre veckor har fem kvinnor mördats i Sverige. I alla fem fall har män häktats... onsdag 21/4 17:00

Ingen väg tillbaka i migrationspolitiken

Ledare Även denna vår har Sveriges migrationspolitik varit en het fråga, och mycket tyder på att den... onsdag 21/4 00:10

Minister: Vi lutade oss på FHM:s bedömningar

Corona. Bristen på skyddsutrustning, den svenska strategin och beslut om restriktioner stod i fokus när... onsdag 21/4 13:30

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier