Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Frikyrka i Växjö utsatt för anlagd brand

Ulriksbergskyrkan i Växjö drabbades i helgen, tillsammans med flera andra byggnader, av anlagda bränder.

Det finns ännu ingen misstänkt för dåden, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 07:00, 1 jun 2023

Larm om minst fem anlagda bränder kom i tät följd från flera platser i Växjö under en timmes tid på lördagseftermiddagen, rapporterar Sveriges Radio. Polisen utgår från att bränderna har med varandra att göra.

En av bränderna uppstod vid Ulriksbergskyrkans kontor, där någon har försökt tända eld på fasaden. Några okända personer grep in för att stoppa branden, och själva kyrkobyggnaden skadades inte.

Ulriksbergskyrkans föreståndare Pelle Hörnmark, tidigare föreståndare för Pingst FFS, är tacksam för att skadorna inte blev värre. Han tror att det var grannar till kyrkan som hjälpte till att släcka.

– Som väl var så har vi ju vakna och alerta grannar ... som såg det där och lyckades, både med hinkar med vatten och annat, hindra att det tog sig. Annars så är det en träbyggnad, så det kunde ju ha slutat riktigt illa, säger han till P4 Kronoberg.

Brandkåren kom senare och gjorde eftersläckningsarbetet.

För Hörnmark är händelsen också en påminnelse om att det finns många vilsna människor som saknar riktning i livet. Det visar att det arbete kyrkan gör behövs, menar han.

– Det känns faktiskt meningsfullt [att vara kyrka], säger han.

Flera tips har kommit in från allmänheten, men enligt polisens presstalesperson i polisområde Kalmar Kronoberg, Robert Loeffel, har man ännu inte någon misstänkt för dåden.

– Kyrkan har sitt kontor i tillfälligt inhyrda baracker. Det är inte vår uppfattning att branden var riktad specifikt mot kyrkan. Det brann även i en bil i ett garage, säger han till Världen idag.

Det brann även vid ett förråd och i en trave med virke på taket till ett flerbostadshus som håller på att byggas.

Ulriksbergskyrkan tillhör både Pingst och Evangeliska frikyrkan.

Som väl var så har vi ju vakna och alerta grannar som såg det där.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40