Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

På Place de la République i Paris, där människor demonstrerade efter terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo, samlas återigen människor för att stå upp för yttrandefrihet. Bakgrunden är ett brutalt mord på en lärare. Foto: Michel Euler/AP/TT

Fransmän i protest efter islamistiskt dåd

Tusentals fransmän slöt på söndagen upp vid massiva manifestationer för yttrandefrihet. Människor ville visa sitt engagemang sedan en lärare blivit halshuggen utanför sin skola i en Parisförort i fredags. Läraren hade visat en Muhammedkarikatyr i samband med undervisning om yttrandefrihet.

Nyheter · Publicerad 14:41, 19 okt 2020

Elva personer har gripits eller omhändertagits efter det brutala mordet i Conflans-Sainte-Honorine, där en 18-årig man halshögg en 47-årig lärare vid namn Samuel Paty.

Gärningsmannen hade, enligt antiterroråklagare Jean-François Ricard, närmat sig elever till läraren och uppmanat dem att peka ut honom inför mordet.18-åringen sköts ihjäl av polis vid ett ingripande i kommunen Éragny i närheten av brottsplatsen. Han hade då hotat polisen och skjutit mot dem med ett luftvapen, skriver BBC.

Direkt efter det brutala mordet kom uppgifter om att den 47-årige historieläraren använt karikatyrer på Muhammed i sin undervisning. Lektionen handlade om yttrandefrihet och gjordes i samband med den uppmärksammade rättegången mot personer med misstänkt koppling till terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris år 2015.

Läraren ska i samband med undervisningen ha sagt att muslimska elever kunde lämna klassrummet, alternativt titta bort. Händelsen ses nu som ett möjligt motiv till mordet.

Bland de omhändertagna finns en anhörig till en elev som var med i klassrummet när teckningarna visades. Mannen lade ut ett argt inslag på sociala medier, följt av ytterligare ett inslag påföljande dag där han namngav läraren och skolan.

Tusentals fransmän protesterar nu i solidaritet med Samuel Paty och för att visa att de står upp för yttrandefriheten.

En manifestation hölls på Place de la République i Paris, där runt 1,5 miljoner människor demonstrerade efter terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo 2015.

En som nu deltog är 54-åriga läraren Nathalie Boucharbat.

– Vi har sett många varningssignaler att det skulle hända något förr eller senare, men inte på det här viset. Inte så här grymt, säger hon till Expressen som är på plats.

En annan lärare som tidningen har pratat med, Stéphanie Dumon, berättar att hon kan vara rädd för att undervisa om vissa saker på grund av muslimska elever.

– Jag tror att det kommer bli fler mord, fler attacker. Regeringen säger inget, säger hon.

Premiärminister Jean Castex och Paris borgmästare Anne Hidalgo fanns bland de tusentals som deltog i manifestationen. Även i Lyon, Toulouse, Strasbourg, Nantes, Marseille, Lille, Bayonne och Bordeaux genomfördes omfattande manifestationer.

Under lördagen lade hundratals elever, lärare och föräldrar blommor vid skolan där läraren arbetade. Några bar skyltar med texten ”Jag är lärare” och ”Jag är Samuel” — i linje med det kända ”Jag är Charlie” som spreds över världen efter attacken mot Charlie Hebdo 2015.

President Emmanuel Macron säger att dådet utreds som en islamistisk terrorattack.

Jag tror att det kommer bli fler mord, fler attacker.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00