När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Framtidstro trots nedgång

Går frikyrkan i Sverige mot en sakta tynande tillvaro, eller står ett uppsving för dörren? Bilden är olika beroende på vem man talar med. Klart står dock att något behöver ske om frikyrkans vikande medlemsantal ska vända uppåt.

Nyheter · Publicerad 00:00, 3 maj 2011

I dagarna har en TT-artikel med rubriken "Frikyrkor under press" kunnat läsas i flera tidningar. Där redogör man för medlemsstatistik för de religiösa samfunden i Sverige från åren 2006 till 2009. Och alla traditionella frikyrkliga samfund, med något enstaka undantag, har backat (se faktarutan).
Siffrorna är hämtade främst från Nämnden för statligt stöd till trossamfund (SST), som på senhösten ger ut statistik för det föregående året.
– Frikyrkorna går sakta bakåt, det är bara att konstatera, även om det varierar lite mellan samfunden, säger Sven-Eric Andersson, biträdande sekreterare på SST.
– Statistiken speglar utvecklingen i samhället, och att invandrarsamfunden ökar beror naturligtvis på invandringen till Sverige.
För de historiska kyrkorna går nämligen framåt; Katolska kyrkan ökar exempelvis kraftigt, och fick på tre år närmare 10 000 nya medlemmar.
– Kyrkan har blivit mer aktiv på att hitta sina katoliker men också att få dem som kommer till Sverige att komma till församlingen, säger Fredrik Emanuelsson, biskopsvikarie i Stockholm för Romersk-katolska kyrkan, till TT.

När det gäller de traditionella frikyrkorna är bilden inte helt entydig, och flera företrädare vittnar om en positiv utveckling under förra året.
– Vi har minskat, men väldigt marginellt; förra året tror jag det handlade om 20 personer, säger Anders Bengtsson, missions­föreståndare i Svenska alliansmissionen.
– Det vi snarare kan konstatera är att antalet som kommer till tro och blir aktiva i en församling stigit – förra året var det den högsta under 2000-talet i vårt samfund.
Att kristenhetens minskning generellt i landet ändå är en realitet menar Anders Bengtsson beror på att man fokuserat inåt i stället för utåt.
– Jag tror tyvärr många frikyrkor blivit för introverta och tappat fokus på att nå människor ute i samhället. Vi behöver plantera fler nya församlingar, främst i storstädernas bostadsområden där kyrkans närvaro är väldigt svag.

Ulf Ekman, pastor i församlingen Livets ord och ordförande i samfundet Trosrörelsen ser samhällets sekularisering och individualisering som huvudskäl till att frikyrkan tappar medlemmar. Men det går att vända trenden, menar han.
– Vi måste återknyta till den bibliska förankringen som har varit grunden för alla väckelserörelser, vi behöver fokusera på vardagsevangelisation och inte bara mötesevangelisation och även våga bejaka den större historiska kopplingen i kristenheten, uppger han för Världen idag.
Trosrörelsens siffror finns inte med i SST:s statistik, men enligt Ulf Ekman är ingen rörelse immun mot den sluttande medlemsutvecklingen.
– Samtidigt gäller inte detta bara frikyrkan, det är ett brett problem i hela kristenheten.

Sammanslagningen mellan Baptistsamfundet, Mis­sions­­kyrkan och Meto­dist­­kyrkan har i sam­man­­hanget beskrivits som ett slags strategi för numerär överlevnad. Det är långt ifrån sanningen, menar Göran Zettergren, missions­föreståndare i Missions­kyrkan.
– Det här är inte en räddningsplanka, det här är ett initiativ utifrån vad vi läser i vår Bibel om enhet, säger han.
– Men sedan tror jag att det också kan få till följd att vi får nya resurser av varandra, vilket kan göra att vi når fler. När det gäller mitt eget samfund ser jag att medlemsminskningen planar ut efter flera år av nedgång. Där finns snarare en positiv trend än en negativ.

Tidigare i år skrev Världen idag om Evan­geliska frikyrkan, som under 2010 uppmätte den högsta dopsiffran sedan 1997. Hela 674 personer valde förra året att bekräfta sin tro genom dopet i EFK-församlingar runt om i Sverige.
– Vi arbetar aktivt med att plantera nya församlingar och försöker tänka i förnyelse och förändring. Till exempel när det gäller hur vi berör människor utanför kyrkan och hur vi firar gudstjänst, berättade Knut-Bertil Nyström på EFK:s församlingsprogram.
Totalt har medlemsantalet i samfundet ökat från 31 636 år 2009 till 32 131, i fjol.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

> Fakta: Religiösa samfund
Procentuell skillnad i betjänandeantal 2006-2009 för några samfund i Sverige:
Romersk-katolska
kyrkan, +11,5
Syriska ortodoxa
kyrkan, +10,6
Svenska baptist­samfundet, +8,7
Evangeliska fosterlandsstiftelsen, +2
Evangeliska frikyrkan, -3,3
Svenska missions­kyrkan, -10,8
Metodistkyrkan, -12,6
Eritreanska ortodoxa
kyrkan, -23,1
Frälsningsarmén, -28,6

Källa: TT

Väljarna är trötta på det politiskt korrekta

Ledare År 1994 publicerade den tidigare folkpartiledaren Per Ahlmark boken Vänstern och tyranniet: Det galna kvartseklet. Det var en svidande uppgörelse med... torsdag 12/12 00:00

Mässan gav alternativ Israelbild: ”Så mycket bättre”

Arbetsliv Israel. När företagarmässan Arise Summit hölls för andra gången var det med över sexhundra deltagare från drygt fyrtio länder. – Många från alla jordens hörn... onsdag 11/12 16:59

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

När ska Svenska kyrkan komma till samma insikt?

Israelkommentar Israelkommentar. I ett uppmärksammat utspel inför dagens parlamentsval i Storbritannien har landets judiske överrabbin, Ephraim Mirvis, varnat för konsekvenserna av... torsdag 12/12 00:00

Nye försvarsministern konfronterar EU

Israelkommentar Naftali Bennet har inte suttit mer än fyra veckor i försvarsministerstolen, men har redan lyckats utmärka sig på flera områden. För ett par veckor... onsdag 11/12 00:20

Abortfrågan lyftes fram inför torsdagens ”brexitval”

Nyhetskommentar Brittiska valrörelsen. Brexitfrågan dominerar inför torsdagens brittiska underhusval, det vill säga frågan huruvida ett utträde ur Europeiska unionen (EU) till sist ska bli... onsdag 11/12 00:10

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...