I närmare 20 år har Andreas Samuelsson arbetat för att stötta och hjälpa de utstötta romerna i Rumänien. Men i början av september fick han bokstavligt talat se delar av sitt livsverk gå upp i rök.
Då förstördes snickerifabriken i en våldsam brand, vilket Världen idag har skrivit om tidigare. Kenosis Design, som fabriken heter, drivs i samarbete med Svenska alliansmissionen.
– Det har varit en galen tid och vi har många frågor att brottas med, säger Andreas på telefon från Rumänien.
För branden innebär inte slutet för snickerifabriken.
I dagarna har de fått tag på en ny lokal att hyra dit de kan flytta sin tillverkning och sitt lager. Visionen är att köpa in egen mark och bygga en helt ny produktionshall. Ett projekt Kenosis driver tillsammans med Erikshjälpen sedan tidigare och som nu intensifieras.
Första steget har redan tagits. BSV Arkitekter och Ingenjörer AB fick frågan om de ville skänka pengar till projektet. Men arkitektfirman från Värnamo hade en annan idé.
I stället för pengar bidrog de med tid och kunskap genom att rita och projektera en helt ny snickerifabrik. Nu är förhoppningen att fler företag ska vilja hjälpa till att sponsra så att visionen kan bli verklighet.
– Om ett och ett halvt år hoppas vi att Kenosis Design kan flytta in i en helt ny produktionshall, säger Andreas Samuelsson.
Själva ordet Kenosis handlar om att avkläda sig sin status och bli en tjänare. Hela idén med det arbete Andreas och hans medarbetare gör bland de utstötta romerna genom Kenosis Design handlar om betjänande.
– Vår dröm är ju att vara med och forma ett samhälle som bygger på ett djupare sätt, där vi betjänar andra än oss själva. Vi har försökt plantera den tanken genom att lyfta människor som har det svårt, säger Andreas.
Han är fascinerad över hur de efter branden fått se hur andra runt omkring nu klivit in och lyfter och betjänar hela gänget på Kenosis.
– Guds rike har verkligen visat sig vackert i en svår situation, säger han.
Totalt arbetar 18 personer på Kenosis, majoriteten är just romer.
– I allt detta har vi fått se att vissa av romerna verkligen kliver fram, visar ledarskap och tar ansvar. De visar verkligen hur de växer med uppgiften, säger Andreas.
Till en början visste man inte hur man skulle ha råd att behålla sin personal efter branden. Men tack vare donationer, insamlingar och välgörenhetskonserter behöver ingen sägas upp.
Hjälpen har strömmat till, både från Sverige och Rumänien. Volontärer har kommit och hjälpt till att röja upp och rädda det som går ur de nerbrunna ruinerna. Restauranger har skickat mat, kunder och privatpersoner skjutit till en slant och företagare skänkt en ny borrmaskin, för att nämna några exempel.
– Det känns verkligen som om vi blivit burna genom den här svåra tiden, säger Andreas Samuelsson.