Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Frälsningsarmén anordnar sommarkollo i förorten

Det är sommarlov. För många barn en tid av resor, bad och roliga aktiviteter. Men det gäller inte för alla. För en del är sommaren en tid av otrygghet. Därför arrangerar Frälsningsarmén just nu sommarkollo för barn i Stockholms utsatta förorter.

Nyheter · Publicerad 15:00, 30 jun 2022

I kanten av det stora Järvafältet i Stockholm ligger förorten Husby. En plats som av polisen klassas som särskilt utsatt. Där arrangerar Frälsningsarmén just nu sommarkollo för 9–12-åringar under fyra veckor.

De flesta barn som deltar i kollot kommer från Husby eller Akalla - många av dem från ekonomiskt eller socialt utsatta förhållanden. Deras familjer har inte råd eller möjlighet att komma i väg på någon semester.

– Vi möter många barn med olika bakgrund. Gemensamt är att de alla har behov av att få roliga sommarlovsminnen och att få möta trygga vuxna, säger Julia Adolfsson, ansvarig för Frälsningsarmén i Husby.

När Frälsningsarmén arrangerade sitt första sommarkollo i Husby sommaren 2020 kom 70 barn. Förra året kom 140 och i år 190.

– Behovet är enormt. Nu får vi säga nej, för vi har inte möjlighet att ta emot fler, säger Julia.

Frälsningsarmén har inte gjort några stora marknadsföringsinsatser om satsningen. Några affischer i området är allt. Barnen som varit med tidigare år är de främsta reklampelarna.

– Vi är tydliga med att vi som arrangerar detta är en kristen kyrka och att vi har samlingar där vi pratar om Gud varje dag. Många av föräldrarna som skickar sina barn till oss är muslimer. Vi är glada att de har så stort förtroende för oss att de gör det, säger Julia.

Vissa dagar åker de på utflykter till trampolinhallen Yoump, går på bio, gör restaurangbesök eller bowlar. Andra dagar stannar de kvar i bostadsområdet och spelar fotboll eller bakar.

Ofta promenerar de när de ska ta sig mellan olika aktiviteter.

– Det är ofta under de här promenaderna som vi får de bästa samtalen med enskilda barn. Då öppnar de upp sig, säger Julia.

Till sin hjälp har hon ett stabilt ledarteam med socialpedagog, psykolog, pastor och skolpersonal.

Det är ingen hemlighet att kriminella gäng rör sig i förorterna för att försöka rekrytera nya medlemmar. Så även i Husby och Akalla.

– Det man har sett är att nyrekryteringen går allt lägre ner i åldrarna. Vi vill jobba förebyggande mot gängkriminalitet, säger Julia.

I höstas presenterade hon sin idé om att starta en församling/kår i Husby för Frälsningsarmén, som nappade på förslaget. Julia är nu ansvarig för den nya satsningen och kåren hyr en liten föreningslokal mitt i bostadsområdet.

– Vi vill inte lämna barnen efter sommarkollot, utan finnas kvar i området. Vårt mål är att skapa en trygg plats för dem.

Många av föräldrarna som skickar sina barn till oss är muslimer. Vi är glada att de har så stort förtroende för oss att de gör det.

Dagkollo i Husby

• För tredje året i rad anordnas dagkollot Sommarkul under fyra veckor i Stockholms nordvästra förort Husby av Frälsningsarmén.

• Det kostar ingenting för barnen tack vare bidrag som ges till detta.

• I år har även ukrainska flyktingbarn deltagit under en vecka.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

Låt oss välsigna och hedra alla lärare

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Det här är sista söndagen innan skolan börjar. Sex–sjuåringarna, som ska börja skolan, undrar hur... lördag 13/8 00:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier