Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Frågorna nya M, KD och L-regeringen prioriterar

De fyra högerpartierna presenterade under fredagen att man nått en överenskommelse om regeringssamarbete. I den nya regeringen ska Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ingå.

Nyheter · Publicerad 12:17, 14 okt 2022

Överenskommelsen presenterades vid en presskonferens med Moderatledaren Ulf Kristersson, Kristdemokraternas ledare Ebba Busch, Liberalernas ledare Johan Pehrson och Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. Den är döpt till Överenskommelse för Sverige.

– Mandatet vi fick i valet innebär inte bara att det är nödvändigt med förändring, utan också att förändring är möjlig, säger Kristersson.

Efter hans inledning på presskonferensen får SD-ledaren Jimmie Åkesson beskriva vad som har varit viktigt för hans parti. Han säger att han helst sett en fyrpartiregering, men är nöjd med det inflytande SD fått över den nya regeringens politik.

– Vi har gjort avtryck sakpolitiskt och det har varit det centrala för oss, säger Åkesson.

Han pekar ut rättspolitiken och bland annat att polisen ska få upprätta visitationszoner, att det ska bli dubbla straff för gängkriminalitet och att anonyma vittnen ska tillåtas.

Åkesson uppger också att det blir ett ”paradigmskifte” i migrationspolitiken, samtidigt som asylrätten ska värnas.

Antalet kvotflyktingar ska minska från 6 400 till 900 per år under mandatperioden och ett förbud för tiggeri ska utredas.

Att gå med på visitationszoner och anonyma vittnen är en del av priset L får betala för att sitta med i en regering.

– I det demokratiska spelrummet måste man kompromissa, säger L-ledaren Johan Pehrson.

L och KD har också fått gå med på att slopa enprocentsmålet för biståndet. I stället ska en treårig budgetram upprättas för biståndet i statsbudget.

Kristersson uppger att det innebär att biståndet kommer att minskas, men att det nu inte går att säga hur mycket. Det kommer att framgå i den kommande budgetpropositionen.

Moderaterna har tvingats gå med på SD:s krav om att inte göra besparingar i a-kassan.

– Det är en djup och nödvändig förlust för Moderaterna, men jag kan leva med det, säger Kristersson.

KD-ledaren Ebba Busch lyfter fram vården. Hon pekar på att KD i valrörelsen drivit ”århundradets vårdreform” med ett statligt huvudmannaskap för vården.

– Det kommer vi nu att leverera, säger hon.

Vi har gjort avtryck sakpolitiskt och det har varit det centrala för oss.

Public service och kärnkraft

De fyra högerpartierna uppger i avtalet att public service oberoende och långsiktiga finansiering ska bestå. ”Men i ett nytt medielandskap behöver public service utvecklas, som en del av den demokratiska infrastrukturen”.

I överenskommelsen betonas en satsning på ny kärnkraft. Vattenfall ska få i uppdrag att påbörja planering om upphandling avseende ny kärnkraft och inom EU ska regeringen driva på för snabbspår av typgodkända reaktorer.

”Alla tiders sånger” från Nashville sänds på TBN Nordic

Tv. Nu sänds hela programserien ”Alla tiders sånger” på den kristna tv-kanalen TBN Nordic, i åtta... söndag 24/9 11:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10