Han är partiets utrikespolitiske talesperson, och sedan längre tid engagerad i frågor som rör Mellanöstern.
"Att skydda utsatta minoriteter i Mellanöstern är en utmaning för hela världssamfundet och alla världens invånare, långt större än att bara skydda religiösa åskådningar", står det i rapporten, som innehåller fyra förslag på hur man kan förbättra läget för religiösa minoriteter i framför allt Irak och Syrien.
Två av förslagen speglar ett beslut från Folkpartiets landsmöte 2011, nämligen att partiet ska verka för att Sverige tar upp den etniska rensningen av kristna i Irak i internationella organ, och driver frågan om upprättandet av ett lokalt självstyre för assyrier/syrianer/kaldéer på Nineveslätten i nordvästra Irak.
Till detta lägger man nu en uppmaning om att göra skydd för minoriteter till en "integrerad del i USA:s och EU:s politik för Mellanöstern och Nordafrika", liksom om att göra mer för att avhjälpa den humanitära nöden i Syrien.
"Därför bör Sverige redan nu göra klart att vi avser öka vårt stöd, gärna dubbla de 150 miljonerna från januari, i samband med nästa appell från världssamfundet", skriver rapportförfattarna.
På sikt, menar Fredrik Malm, handlar det naturligtvis om att få fungerande stater i regionen.
– Den avgörande frågan är att Irak och Syrien måste bli fungerande samhällen där minoriteter som den kristna får ett skydd, säger han.
– En del av de här grupperna, som assyrierna, kunde få ett visst skydd tidigare under den syriska dikaturen, i utbyte mot att man inte höjde rösten.
Men när inbördeskriget rasar, attackerar islamiska terrorister kyrkor, mördar och kidnappar. Då blir människor livrädda och lämnar landet.
I frågan om att verka för ett område med kristet självstyre i norra Irak, har Sverige dock redan sagt nej.
Senast mars 2009 sa utrikesminister Carl Bildt, som svar på en skriftlig fråga, att ett självstyre vore "kontraproduktivt" och "ett farligt steg mot segregering av landets invånare".
Det kurdiska självstyret i norra Irak lyfts ofta fram som en fristad för Iraks kristna. Men Folkpartiet pekar i rapporten på att relationen mellan kurder och kristna inte är okomplicerad, inte minst vad gäller Nineveslätten. Dessutom uppges de kurdiska myndigheterna i provinsen Duhok planera för en ny motorväg som skulle skära igenom flera assyriska samhällen och tvinga assyriska markägare att sälja sin mark.
Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se