Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

FP manar till skydd för kristna i Mellanöstern

Sverige  måste göra mer, genom EU och USA, för att på lång sikt förhindra  utflyttningen av kristna från Mellanöstern. Det menar Folkpartiet, som  lagt fram en rapport om situationen.– Det handlar om en etnisk  och religiös civilisation som funnits i tusentals år, och som väldigt  snabbt håller på att rivas upp med rötterna, säger en av rapportens  författare, riksdagsledamoten Fredrik Malm (FP).

Nyheter · Publicerad 06:02, 14 jun 2013

Han är partiets utrikespolitiske talesperson, och sedan längre tid engagerad i frågor som rör Mellanöstern.
"Att  skydda utsatta minoriteter i Mellanöstern är en utmaning för hela  världssamfundet och alla världens invånare, långt större än att bara  skydda religiösa åskådningar", står det i rapporten, som innehåller fyra  förslag på hur man kan förbättra läget för religiösa minoriteter i framför allt Irak och Syrien.
Två av förslagen speglar ett beslut  från Folkpartiets landsmöte 2011, nämligen att partiet ska verka för att  Sverige tar upp den etniska rensningen av kristna i Irak i  internationella organ, och driver frågan om upprättandet av ett lokalt  självstyre för assyrier/syrianer/kaldéer på Nineveslätten i nordvästra  Irak.

Till detta lägger man nu en uppmaning om att göra skydd för  minoriteter till en "integrerad del i USA:s och EU:s politik för  Mellanöstern och Nordafrika", liksom om att göra mer för att avhjälpa  den humanitära nöden i Syrien.
"Därför bör Sverige redan nu göra  klart att vi avser öka vårt stöd, gärna dubbla de 150 miljonerna från  januari, i samband med nästa appell från världssamfundet", skriver  rapportförfattarna.
På sikt, menar Fredrik Malm, handlar det naturligtvis om att få fungerande stater i regionen.
–  Den avgörande frågan är att Irak och Syrien måste bli fungerande  samhällen där minoriteter som den kristna får ett skydd, säger han.
–  En del av de här grupperna, som assyrierna, kunde få ett visst skydd  tidigare under den syriska dikaturen, i utbyte mot att man inte höjde  rösten.
Men när inbördeskriget rasar, attackerar islamiska  terrorister kyrkor, mördar och kidnappar. Då blir människor livrädda och  lämnar landet.

I frågan om att verka för ett område med kristet självstyre i norra Irak, har Sverige dock redan sagt nej.
Senast  mars 2009 sa utrikesminister Carl Bildt, som svar på en skriftlig  fråga, att ett självstyre vore "kontraproduktivt" och "ett farligt steg  mot segregering av landets invånare".
Det kurdiska självstyret i  norra Irak lyfts ofta fram som en fristad för Iraks kristna. Men  Folkpartiet pekar i rapporten på att relationen mellan kurder och  kristna inte är okomplicerad, inte minst vad gäller Nineveslätten.  Dessutom uppges de kurdiska myndigheterna i provinsen Duhok planera för  en ny motorväg som skulle skära igenom flera assyriska samhällen och  tvinga assyriska markägare att sälja sin mark.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Följ Jesus och se till att fiska på rätt ställe

Nu när våren allt mer gör sitt intåg i svenska marker och sjöar är det dags för en del att rusta... lördag 21/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier