Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

"Fostret ska inte lämnas ensamt"

Nyheter · Publicerad 00:00, 19 apr 2011

Om ett foster visar livstecken efter en sen abort ska det inte lämnas ensamt, utan vårdpersonal ska finas med till slutet. Det är regeln vid Kvinnokliniken i Växjö.

Världen idag refererade härom veckan till en dansk artikel, där situationen vid en sena aborter lyftes fram. En del foster kunde överleva i flera timmar, och lämnades enligt vårdpersonal ensamma att dö, bortom hör- och synhåll från kvinnan som gjort aborten. Det framgick inte hur gamla fostren var.

I Sverige skulle det motsvarande inte kunna hända, menar vårdpersonal. Detta eftersom inget foster ska vara livsdugligt utanför livmodern vid den övre gränsen för abort, som är satt till vecka 22.
Skulle det hända att fostret ändå visar livstecken, ska det alltså inte lämnas ensamt.
"Det är sällsynt att foster visar livstecken vid aborter, men om så skulle ske skall någon personal finnas närvarande till slutet. Fostret skall inte lämnas ensamt", svarar Nils Fryklund, verksamhetschef för Kvinnokliniken vid Landstinget Kronobergs Centrallasarett i Växjö, på en fråga från Världen idag.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Han möter IS-offer med evangelium och fotboll

Webb-tv. Som liten ville Merzek Botros bli fotbollsproffs, men på grund av sin kristna tro var han inte... måndag 30/1 12:00

Starka relationer viktigaste faktorn för att vara lycklig

Lycka. Den viktigaste nyckeln till lycka tycks vara starka relationer. Det är åtminstone den slutsats som... måndag 30/1 10:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10