Nyheter
Foster i vecka 18 – århundradets bild?

Är Lennart Nilssons bild på ett 18 veckor gammalt foster århundradets bild? Det frågar sig den brittiska dagstidningen The Guardian i en artikel om den berömda fotojournalistens livsverk. Bilderna väckte en debatt som rasat sedan dess, skriver tidningen.
Jag vet att han var förundrad över vad han såg och ville avslöja hur fantastisk vår gemensamma resa är.
Anne Fjellström, Lennart Nilssons styvdotter
”Foster 18 veckor: 1900-talets mest framstående fotografi?” är rubriken på en artikel som nyligen publicerades i den brittiska tidningen The Guardian.
”Det ofödda barnet, flytande i en till synes kosmisk bakgrund, framstår som sårbar och ändå oberörd. Dess ögon är stängda och dess pyttesmå, perfekt formade knytnävar är tryckta mot bröstet.”, skriver tidningen.
I april 1965 prydde bilden omslaget på Life Magazines mest sålda nummer någonsin och gjorde sensation. Den ingick i en serie prenatala bilder som magasinet publicerade, med titeln ”Drama om livet före födelsen”.
Bilderna publicerades också i boken Ett barn blir till, en av de mest sålda illustrerade böckerna någonsin. Den översattes till 20 språk.
Nyligen visades Lennart Nilssons banbrytande foton på Paris Photo Art Fair och nådde därigenom en helt ny generation, skriver The Guardian. Det är första gången någonsin bilderna ställs ut utanför Sverige och det talas även om att visa dem i Wien.
Ett annat av fotografierna visar ett 13 veckor gammalt foster omgivet av fosterhinnor och moderkaka.
”En mycket liten baby med redan urskiljbara fingrar och tår, ögon, öron och revben”, skriver The Guardian.
Tidningen konstaterar att bildens påverkan var enorm, men menar att den utnyttjades av pro-life-rörelsen. 1980 upptäckte Lennart Nilsson att hans bilder användes under protester mot abort och därefter vägrade han låta dem publiceras igen.
Lennart Nilsson gick bort 2017, men hans styvdotter Anne Fjellström säger till tidningen att materialet inte framställdes i politiskt syfte och att detta måste respekteras.
– Jag vet att han var förundrad över vad han såg och ville avslöja hur fantastisk vår gemensamma resa är, säger Fjellström om sin styvfars arbete.
Lifesite News har en annan uppfattning om den debatt som uppstod. Tidningen menar att Nilssons foton blev politiska på grund av abortindustrins försök att förneka mänskligheten hos de ofödda.
”Hans foton lämnar efter sig ett enormt arv, eftersom de visar den mäktiga sanningen: Ofödda bebisar är unika, levande, värdefulla mänskliga varelser och pro-liferörelsen är på vetenskapens och sanningens sida”, skriver nyhetssajten om artikeln i The Guardian.
De allra flesta bilderna är tagna på aborterade foster eller där det blivit missfall, uppger The Guardian.
Världen idag har av rättighetsskäl inte publicerat originalbilden, men den kan ses om man klickar på The Guardian-länken i texten.