Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Fortsatt debatt om RFSU:s roll i skolan

Kristna debattörer vill inte att skolan ska diskutera sexualitet eller hur man skyddar sig, hävdar RFSU i en debattartikel i Svenska dagbladet. Lögnaktiga påståenden, svarar Olof Edsinger och Alf B Svensson.

Nyheter · Publicerad 00:00, 14 okt 2013

Det var efter att förslaget från Riksförbundet för sexuell upplysning, Rfsu, på hur sexualkunskap skulle kunna tas upp i alla skolämnen blev känt som debatten om organisationen tog fart. Flera kristna ungdomsförbunds ledare gick senare ut och kritiserade Rfsu för brist på allsidig sexualupplysning. Bland annat efterfrågades att andra aktörer, som Sverige kristna råd, skulle ta fram alternativt sexualundervisningsmaterial.

Olof Edsinger, generalsekreterare för Salt, barn och unga i EFS, och psykologen Alf B Svensson har därefter fortsatt debatten i Svenska dagbladet.
"På flera ställen påpekar RFSU att kärlek och sex inte behöver höra ihop. På sin hemsida skriver man att ´Att vara kär och ha sex är två olika saker´ och i lärarhandledningen beskriver man det som ´självklart´ att kärlek och sex kan vara skilda saker. Därför undviker man helt att i ´Sex i skolan´ tala om trohet som något önskvärt", skrev de i en debattartikel.

RFSU skriver i sin replik att man i sitt arbete fokuserar på ömsesidighet och relationer. " I själva verket är det debattörerna som inte vill att skolan ska diskutera sexualitet – eller respekterar att relationer ser olika ut. De vill inte att man i skolan ska prata om kondomer och hur man kan skydda sig." Man anser också att de kristna debattörerna inte verkar "acceptera att unga har frågor om sexualitet".

Olof Edsinger och Alf B Svensson tillbakavisar dessa påståenden i sin slutreplik.
"Nej, RFSU. Vårt mål är inte att begränsa informationen till de unga. Inte heller hävdar vi att RFSU inte vill diskutera relationer. Och påståendet att vi inte tycker att man ska prata om preventivmedel i skolan är helt taget ur luften".

"Det förvånar oss att ni tror att ni kan vinna en debatt i en kvalitetstidning som SvD genom att komma med påståenden som varje intresserad läsare lätt kan konstatera är uppenbart lögnaktiga", skriver Olof Edsinger och Alf B Svensson.

Läkare bekräftar fosterbild i abortfilm

Ofödda. På nätet finns det många filmer som uppges visa fostret vid en verklig abort. Världen idag lät överläkaren Eva Uustal titta på en av dessa filmer för...

Svenskar kritiska till lagförslag om könsingrepp

Könsdysfori. Åtta av tio svenskar tycker att det är en dålig idé att låta 15-åringar genomgå kirurgiska ingrepp i könsorganen utan sina föräldrars medgivande. Det...