På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Rebiya Kadeer i riksdagen. Hon var inbjuden av Annelie Enochsson (KD), som var en av dem som engagerade sig för att få KIna att släppa uigurledaren ur fängelse 2005. Foto: Eva Janzon

”Förtrycket har blivit värre”

Läget för uigurerna i den autonoma Xinjiang-provinsen i nordvästra Kina har förvärrats på senare år, och nästan varje familj kan vittna om försvinnanden, dödsskjutningar och gripanden. Det sa kvinnan som kallats "uigurernas moder", Rebiya Kadeer, när hon besökte riksdagen förra veckan.

Nyheter · Publicerad 00:00, 2 apr 2014

– Jag vill be er att berätta om vad som sker med oss, så att världen gör något för att rädda uigurerna från den här hemska situationen, vädjade hon till den grupp kinakännare, journalister och människorättsaktivister som samlats till ett seminarium i talmannens rum.
Rebiya Kadeer var både framgångsrik företagare och politiker innan hon fängslades 1999 för att ha skickat tidningsurklipp till sin make, som levde i exil i USA. Sedan hon frigavs och tvingades att lämna Kina 2005 har hon engagerat sig i kampen för uigurernas rättigheter. Numera är hon ordförande i den av Kina terroriststämplande Världsuiguriska kongressen, med säte i Washington i USA.

I riksdagen tecknade Rebiya Kadeer bilden av ett hårdnande tryck från den kinesiska regimen, som fruktar alla ansatser till separatistiska strävanden bland den till största delen muslimska folkgruppen.
– Soldater och militärer patrullerar varje gathörn i våra städer, och många av dem har order att skjuta uigurer som verkar misstänkta, utan att gripa dem först, sa hon.

Uigurerna lever också i rädsla för oförklarliga försvinnanden.
– Det går så till att polisen kommer till ett hem och tar med sig en person, oftast en ung man under 25. När familjen går till polisstationen nästa dag får de höra att det inte var polisen som genomfört gripandet.
Det spekuleras i om dessa försvinnanden kan kopplas till den svarta marknaden för organtransplantationer i Kina, där det finns ett kulturellt betingat motstånd mot att använda organ från döda släktingar. Så sent som 2009 uppgav kinesiska Folkets dagblad att omkring 65 procent av alla transplanterade organ fortfarande kom från dödsdömda fångar. Det finns dessutom uppgifter om att organ tagits från fängslade falun gong-utövare, som inte alltid dödats före ingreppet.
– Vi har hört rykten om att familjer till avrättade politiska fångar inte har fått se sina anhörigas kroppar, men vi har inga fakta. Vad som däremot är ett faktum är att tusentals unga uigurer försvunnit utan förklaring, sa Rebiya Kadeer.

Drygt 60 procent av uigurerna är muslimer, och benägenheten att utmåla både självständighetsivrare, regimkritiker och fromma troende som terrorister ökade kraftigt efter den 11 september 2001.
– Myndigheterna har förbjudit offentligt anställda att fasta under Ramadan, en del offentliganställda förbjuds att gå in i moskéer, och kvinnor i sjal och män med skägg får inte tillträde till bibliotek, sjukhus eller andra offentliga byggnader, berättade Rebiya Kadeer.

Förtrycket gäller även det turkiska språket uiguriskan, som inte längre får användas i undervisning av barn och ungdomar.
– Lärare som protesterar och klagar har gripits och straffats hårt.
I början av året grep kinesiska myndigheter en framträdande uigurisk ekonom, Ilham Tohti, som öppet kritiserat den kinesiska politiken i Xinjiang. Han har åtalats han för att ha "främjat separatism".
De uigurer som flyr till grannländerna riskerar att deporteras till Kina, som har nära relationer med bland annat Tadjikistan och Kirgisistan. Detsamma gäller dem som flyr till Malaysia, Singapore och Thailand.

När förtrycket ökar, ökar också desperationen bland människor, sa Rebiya Kadeer, med resultatet att en del tar till våld. Kinesiska myndigheter har pekat ut uigurerna som skyldiga till den blodiga massaker som ägde rum på en tågstation i Kunming i centrala Kina den 1 mars, då åtta personer uppges ha dödat minst 29 civila.
Det finns många oklarheter kring dådet, och ingen grupp har tagit på sig ansvaret för det. Men en väpnad uigurisk grupp i bergen i Pakistan har svurit hämnd mot Kina.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier