Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Förtryck och våld mot världens kristna ökar dramatiskt

Var sjunde kristen i världen uppskattas nu vara förföljd för sin tro, jämfört med var tolfte för några år sedan, konstaterar människorättsorganisationen Open Doors.

– Det visar på en dramatisk förändring som bara kryper närmare och närmare, säger Sverige-ledaren Peter Paulsson.

Nyheter · Publicerad 08:00, 20 jan 2022

Det nämnda måttet är bara ett av flera nya rekord som slagits när organisationen Open Doors, som arbetar med att hjälpa förföljda kristna, presenterade sin årliga World Watch List på onsdagen.

Listan, som rankar de femtio länder i världen där förföljelsen av kristna beräknats vara som störst, har publicerats sedan 1993, och enligt Open Doors Sveriges generalsekreterare Peter Paulsson är måtten jämförbara sedan 2014.

Mer konkret rankas länderna med hjälp av en slags förföljelsepoäng, baserat på bedömningen av våld och förtryck mot kristna på grund av deras tro i respektive land.

– Läget försämras för varje år tyvärr. Det krävs mer och mer poäng för att komma in på listan. Den totala poängsumman för alla länder ökar för varje år, konstaterar Paulsson.

Nordkorea var länge etta på listan, men efter talibanernas maktövertagande är det nu i stället Afghanistan som placerat sig i topp, med hela 98 av 100 möjliga förföljelsepoäng, vilket dessutom är den högsta poäng som ett land någonsin har fått (läs mer i separat artikel).

Värst när det gäller våldskategorin, med högsta möjliga poäng, är dock bara Pakistan och Nigeria. Det afrikanska landet, som har en stor andel kristna, står för mer än två tredjedelar av de kristna som dödades för sin tros skull under den senaste inrapporteringsperioden.

– Personligen är jag ganska orolig för vad som händer i Afrika som helhet. Det pågår en breddning av de extremistiska rörelserna där, säger Peter Paulsson.

Han beskriver hur det handlar om islamistiska och våldsbejakande grupper i en rad olika afrikanska länder som har det gemensamt att de skrämmer befolkningen, intar områden och driver kristna på flykt.

Högst förföljelsepoäng bland de afrikanska länderna har Somalia och Libyen, där en stor del av de kristna som drabbas av förföljelse i medelhavslandet har kommit dit från andra afrikanska länder i  förhoppning att ta sig vidare till Europa.

– Det är väldigt många kristna som hamnar där och inte kommer därifrån. Det är en total anarki i det landet, det finns nästan ingenting som fungerar, beskriver Paulsson.

När World Watch List 2021 presenterades konstaterade Open Doors att restriktioner och kontrollåtgärder relaterade till coronapandemin gjort situationen värre för kristna i flera länder, en effekt som de nu ser dröjer sig kvar.

En regel om att inte få hålla gudstjänster har exempelvis kunnat behållas då smittspridningen gått ner, förklarar Peter Paulsson och säger att detta har skett i Kina, men även i Latinamerika.

Antalet allvarligt förföljda kristna i världen bedöms nu vara så många som 360 miljoner, och Peter Paulsson uppmanar till förbön både för dessa och för våra politiker här hemma.

– Vi kan ju be för våra trossyskon. Det är något som verkligen händer när vi gör det. Men vi kan också be att beslutsfattare tar till sig det här och lyfter upp det på en högre nivå, säger han.

Personligen är jag ganska orolig för vad som händer i Afrika som helhet. Det pågår en breddning av de extremistiska rörelserna där.

Så sammanställs World Watch List

• World Watch Unit, som sammanställer WWL, skiljer på två typer av förföljelse: förtryck (den press som kristna utsätts för inom olika livsområden) och våld.

• Det förtryck som kristna upplever mäts i fem olika områden: privatlivet, familjelivet, sociala nätverk, livet som medborgare och kyrkolivet. I ett sjätte mätområde mäts förekomsten av våld.

• Insamlad data och statistik från de olika kategorierna översätts till poäng, där 16,7 är maxpoängper kategori, maxpoängen för alla kategorier tillsammans är 100 poäng. Länderna rankas sedan efter den totala poängsumman.

• Rapporteringsperioden för WWL 2022 skedde under den 1 oktober 2020 till den 31 september 2021.

Källa: Open Doors

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Senaste nytt

    Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

    Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
    Följ Världen idag i sociala medier