I början av sommaren har Försvarsmakten genomfört en kampanj för att öka kunskapen om grundutbildning med värnplikt. Målet är att ungdomarna ska uppmärksamma Försvarsmakten och bli motiverade att göra lumpen innan mönstringsunderlaget går ut, förklarar myndighetens marknadschef Johan Landeström för TT.
Förhoppningen är, enligt Landeström, att fler ska kunna tänka sig en framtid inom försvaret.
– Nu när ungdomarna slutat skolan och går och funderar på vad de ska göra härnäst i livet passar vi på att påminna om Försvarsmakten och vad vi gör, säger han.
Försvaret vill se en bredare rekryteringsbas för att kunna nå tillväxtmålet – en fördubblad krigsorganisation med totalt 115 000 värnpliktiga till 2030, uppger TT.
I kampanjen, som främst pågått i sociala medier, riktar man sig särskilt mot kvinnor. Förhoppningen är, enligt TT, att 25 procent av de antagna ska vara kvinnor till 2023 och 30 procent till 2030.
Världen idag hör av sig till Försvarsmakten för att höra varför de vill locka just unga kvinnor.
– Försvarsmakten ska växa. Dessutom så kommer antalet kvalificerade befattningar i myndigheten att öka kontinuerligt. För att klara de uppsatta tillväxtmålen och få individer med rätt kompetens och fallenhet så måste urvalet breddas. För detta krävs att en större andel unga kvinnor uttrycker intresse och motivation att genomföra grundutbildning med värnplikt, skriver Johan Landeström i ett mejl till Världen idag.
Han förklarar att detta i förlängningen breddar det potentiella urvalet när försvaret ska rekrytera de bäst lämpade till en anställning – som soldater, sjömän och officerare.
Är inte förmåga att försvara landet viktigare än vilket kön personen har?
– Eftersom Försvarsmakten ska försvara Sveriges demokrati, fred och frihet finns det ur perspektivet folkförankring ett egenvärde att fler delar av den svenska allmänheten finns representerade i organisationen, skriver Landeström.
Han påpekar att Försvarsmakten framöver även kommer att bli mer aktiva för att attrahera fler med annan etnisk bakgrund än svensk.
För närvarande är totalt omkring 20 procent av de som antagits till grundutbildning med värnplikt kvinnor, rapporterar TT. Inom flottan och flygvapnet uppges andelen vara större.