Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

Försvarar abort – vill inte se film om ingreppet

De flesta svenska partiföreträdare talar sig varma för den svenska abortlagstiftningen. Partiföreträdare som Världen idag har talat med säger samtidigt att det inte ser någon anledning att se en film som visar hur en abort kan se ut. – Jag tycker inte att det är nödvändigt att göra det, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt, som var en av få partiföreträdare som ställde upp på Världen idags intervju.

Nyheter · Publicerad 18:19, 24 maj 2019

”Aborträtten är en mänsklig rättighet”, ”Vi står entydigt och fullt ut bakom den svenska liberala abortpolitiken”, ”Vi är stolta över att Sverige är ett land där kvinnor varit framgångsrika i kampen att säkerställa kvinnors rätt att själva få bestämma”.

Det är inte svårt att hitta uttalanden där svenska politiker försvarar den svenska abortlagstiftningen. Att vi i Sverige har fri abort fram till och med 18:e graviditetsveckan, och därefter fram till ungefär vecka 22 om man får tillstånd av Socialstyrelsen, tycker alla riksdagspartier utom SD är bra. Den senaste tidens EU-valsdebatt har visat att de flesta partier dessutom anser att Sverige ska försöka påverka andra länders syn på abort.

Världen idag gör en rundringning till partiföreträdarna för att höra om de har sett något filmklipp som visar hur en abort kan gå till.

– Jag tycker inte att det är nödvändigt att göra det. Jag tycker inte att man ska skuldbelägga de kvinnor som tar det här svåra beslutet, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Skulle du kunna tänka dig att se ett sådant filmklipp?

– Nej, jag tycker inte att det är nödvändigt.

Finns det någon annan fråga som du tagit ställning i där du inte skulle vilja ha mer information?

– För mig handlar abortfrågan om att barn ska ha rätt att födas välkomna och att kvinnor ska ha rätt över sina egna kroppar. De illegala aborter som sker runt om i världen är mycket farligare för alla inblandade. Och det är det som är alternativet, säger han.

Jonas Sjöstedt säger att han vet hur utvecklat fostret är i exempelvis vecka 18, man han menar att det inte påverkar hans syn.

– Det är en medicinsk bedömning som görs av Socialstyrelsen och den tycker jag är helt rimlig, säger han.

Heléne Fritzon, Socialdemokraternas toppkandidat till EU-valet, vill inte svara på frågan om ifall hon har sett något videoklipp som visar hur en abort går till.

– Den frågan hoppar jag över, säger hon.

Skulle du kunna tänka dig att se ett sådant klipp?

– Jag förstår inte syftet med frågan. Det innebär att jag skulle ta del av ett medicinskt ingrepp, det gör jag inte i något annat sammanhang, säger hon.

– Jag står bakom den svenska lagstiftningen kring aborträtten. Sedan är det medicinsk kompetens som genomför den, och den har jag fullt förtroende för, fortsätter hon.

En annan person som är en stark förespråkare av den svenska abortlagstiftningen är Fredrick Federley, Centerpartiets toppkandidat till EU-valet. Inte heller han har sett någon filmklipp som visar hur en abort kan gå till.  

– Kvinnors rätt till sin egen kropp är en rättighet som inte har med dessa typer av filmer att göra. Däremot är det viktigt att kvinnor inte bara har rätt till abort utan också till en säker abort, skriver han i ett mejl till Världen idag.

Fredrick Federley betonar samtidigt att han inte är emot dessa filmer.

Världen idag har även försökt få prata med Stefan Löfven (S), Margot Wallström (S), Annie Lööf (C), Alice Bah Kuhnke (MP), Isabella Lövin (MP), Åsa Lindhagen (MP), Ebba Busch Thor (KD), Sara Skyttedal (KD), Ulf Kristersson (M) och Tomas Tobé (M), men de har av olika anledningar sagt nej till att medverka.

Världen idag har även försökt nå Jimmie Åkesson (SD). Partiet står i nuläget inte bakom den svenska abortlagstiftningen, utan vill att gränsen sänks till vecka 12, men enligt uppgifter till Expressen kan partiet vara på väg att överge detta krav.

I Sverige har vi fri abort fram till och med 18:e graviditetsveckan. Fram till och med att fostret anses vara livsdugligt (brukar räknas från vecka 22) kan man göra abort om man får tillstånd av Socialstyrelsens rättsliga råd.

Är man i början av graviditeten görs en medicinsk abort, vilket innebär att man tar läkemedel som får embryot att stötas ut.

Mellan vecka 9 och 12/13 brukar man göra en kirurgisk abort vilket innebär att fostrets sugs ut med en vakuumsug.

Efter vecka 12/13 görs en medicinsk abort som påminner om en förlossning. Det finns filmklipp som visar att fostret tas ut i olika delar, men enligt överläkaren Eva Uustal går det inte till så i Sverige. Här brukar fostret stötas ut i sin helhet, säger hon.

Netanyahu lyckas inte bilda regering – kan Gantz lyckas?

Regeringsbildning. Det finns ett användbart uttryck på hebreiska som heter ”achrei ha'chagim”. Det betyder ”efter högtiderna” och syftar på den månads­långa period som... onsdag 23/10 12:10

Ett argument emot en palestinsk stat

Israelkommentar Analys. Ett av de stora beslut som nästa israeliska regering står inför är hur man ska förhålla sig till president Trumps förslag till fred i regionen; en... onsdag 23/10 00:00

Judiska extremister angrep soldater

Brott. I söndags vaknade israelerna till upprörande bilder på nyheterna. I reportaget såg man unga män med maskerade ansikten som kastade stenar mot... onsdag 23/10 06:00

Vi har fått en ny sorts åsiktsinkvisition

Ledare Efter den nästan två år långa krisen är Svenska Akademien tillbaka, åtminstone i så motto att man delar ut Nobels litteraturpris, dessutom för två år... onsdag 23/10 00:00