Varifrån skall min hjälp komma? Min hjälp kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.
Psaltaren 121:1-2

Världen idag

Försvarar abort – vill inte se film om ingreppet

De flesta svenska partiföreträdare talar sig varma för den svenska abortlagstiftningen. Partiföreträdare som Världen idag har talat med säger samtidigt att det inte ser någon anledning att se en film som visar hur en abort kan se ut. – Jag tycker inte att det är nödvändigt att göra det, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt, som var en av få partiföreträdare som ställde upp på Världen idags intervju.

Nyheter · Publicerad 18:19, 24 maj 2019

”Aborträtten är en mänsklig rättighet”, ”Vi står entydigt och fullt ut bakom den svenska liberala abortpolitiken”, ”Vi är stolta över att Sverige är ett land där kvinnor varit framgångsrika i kampen att säkerställa kvinnors rätt att själva få bestämma”.

Det är inte svårt att hitta uttalanden där svenska politiker försvarar den svenska abortlagstiftningen. Att vi i Sverige har fri abort fram till och med 18:e graviditetsveckan, och därefter fram till ungefär vecka 22 om man får tillstånd av Socialstyrelsen, tycker alla riksdagspartier utom SD är bra. Den senaste tidens EU-valsdebatt har visat att de flesta partier dessutom anser att Sverige ska försöka påverka andra länders syn på abort.

Världen idag gör en rundringning till partiföreträdarna för att höra om de har sett något filmklipp som visar hur en abort kan gå till.

– Jag tycker inte att det är nödvändigt att göra det. Jag tycker inte att man ska skuldbelägga de kvinnor som tar det här svåra beslutet, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Skulle du kunna tänka dig att se ett sådant filmklipp?

– Nej, jag tycker inte att det är nödvändigt.

Finns det någon annan fråga som du tagit ställning i där du inte skulle vilja ha mer information?

– För mig handlar abortfrågan om att barn ska ha rätt att födas välkomna och att kvinnor ska ha rätt över sina egna kroppar. De illegala aborter som sker runt om i världen är mycket farligare för alla inblandade. Och det är det som är alternativet, säger han.

Jonas Sjöstedt säger att han vet hur utvecklat fostret är i exempelvis vecka 18, man han menar att det inte påverkar hans syn.

– Det är en medicinsk bedömning som görs av Socialstyrelsen och den tycker jag är helt rimlig, säger han.

Heléne Fritzon, Socialdemokraternas toppkandidat till EU-valet, vill inte svara på frågan om ifall hon har sett något videoklipp som visar hur en abort går till.

– Den frågan hoppar jag över, säger hon.

Skulle du kunna tänka dig att se ett sådant klipp?

– Jag förstår inte syftet med frågan. Det innebär att jag skulle ta del av ett medicinskt ingrepp, det gör jag inte i något annat sammanhang, säger hon.

– Jag står bakom den svenska lagstiftningen kring aborträtten. Sedan är det medicinsk kompetens som genomför den, och den har jag fullt förtroende för, fortsätter hon.

En annan person som är en stark förespråkare av den svenska abortlagstiftningen är Fredrick Federley, Centerpartiets toppkandidat till EU-valet. Inte heller han har sett någon filmklipp som visar hur en abort kan gå till.  

– Kvinnors rätt till sin egen kropp är en rättighet som inte har med dessa typer av filmer att göra. Däremot är det viktigt att kvinnor inte bara har rätt till abort utan också till en säker abort, skriver han i ett mejl till Världen idag.

Fredrick Federley betonar samtidigt att han inte är emot dessa filmer.

Världen idag har även försökt få prata med Stefan Löfven (S), Margot Wallström (S), Annie Lööf (C), Alice Bah Kuhnke (MP), Isabella Lövin (MP), Åsa Lindhagen (MP), Ebba Busch Thor (KD), Sara Skyttedal (KD), Ulf Kristersson (M) och Tomas Tobé (M), men de har av olika anledningar sagt nej till att medverka.

Världen idag har även försökt nå Jimmie Åkesson (SD). Partiet står i nuläget inte bakom den svenska abortlagstiftningen, utan vill att gränsen sänks till vecka 12, men enligt uppgifter till Expressen kan partiet vara på väg att överge detta krav.

I Sverige har vi fri abort fram till och med 18:e graviditetsveckan. Fram till och med att fostret anses vara livsdugligt (brukar räknas från vecka 22) kan man göra abort om man får tillstånd av Socialstyrelsens rättsliga råd.

Är man i början av graviditeten görs en medicinsk abort, vilket innebär att man tar läkemedel som får embryot att stötas ut.

Mellan vecka 9 och 12/13 brukar man göra en kirurgisk abort vilket innebär att fostrets sugs ut med en vakuumsug.

Efter vecka 12/13 görs en medicinsk abort som påminner om en förlossning. Det finns filmklipp som visar att fostret tas ut i olika delar, men enligt överläkaren Eva Uustal går det inte till så i Sverige. Här brukar fostret stötas ut i sin helhet, säger hon.

Vem leder den svenska politiska dansen?

Ledare Som en blixt från klar himmel meddelade Jonas Sjöstedt att han avgår som vänsterledare – just när han lyckats göra en remarkabel comeback för sitt...

Dags för Iran att återknyta de historiska banden till Israel

Israelkommentar Israelkommentar. Få länder i Mellanöstern har en lika lång och betydelsefull historia i relation till det judiska folket som dagens Iran. Påståendet kan verka...

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Västerås. Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...

Ta vara på och ta på allvar de möjligheter som ges för att komma närmare Gud, livets källa.

Inför söndag Hebr 2:9–10 En källa förknippar vi oftast med vatten, en plats där man kan släcka sin törst. I våras sprang jag Göteborgsvarvet. Då handlar mycket om...

Urban Ringbäck, 65 år

Jubilar Förkunnare. Urban Ringbäck var redan i tioårsåldern inställd på att bli pastor som sin far. Han älskar att förkunna i både tal och sång och han har inga planer...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...

Urban Ringbäck, 65 år

Jubilar Urban Ringbäck var redan i tioårsåldern inställd på att bli pastor som sin far. Han älskar att förkunna i både tal och sång och han har inga planer...