Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Försök till sabotage mot MRO-aktion

När organisationen Människorätt för ofödda (MRO) hade en manifestation i Stockholm i torsdags kom tre män och försökte sabotera. – Hade det inte kommit vakter vet jag inte vad som skulle ha hänt, säger organisationens ordförande Mats Selander.

Nyheter · Publicerad 11:06, 12 dec 2016

Det var klockan ett i torsdags som organisationen Människorätt för ofödda (MRO) hade fått tillstånd för en manifestation i Stockholm. Med sina banderoller med bilder på aborterade foster stod de på Sergels torg för att väcka opinion för oföddas rättigheter.

Plötsligt kom tre cyklister i 25–35-årsåldern.

– De började cykla runt oss, väldigt nära, och ryckte tag i banderollen för att försöka få ner den, berättar Mats Selander, MRO:s ordförande.

Männen provocerade, upplevdes hotfulla och fortsatte utan att ge sig, menar han.

– Hade det inte kommit vakter vet jag inte vad som skulle ha hänt.

MRO brukar be om polisnärvaro vid sina aktioner, men den här gången hade de inte fått någon sådan. Väktarna som kom var ordningsvakter som fanns i närheten på T-centralen.

Var det obehagligt?

– Ja, det var det. Jag fick adrenalinpåslag, säger Mats Selander.

Vakterna försökte prata med killarna, som till slut lyssnade. När killarna hade försvunnit från platsen kom polisen och MRO gjorde en anmälan. En som bevittnat det hela erbjöd sig återge händelsen för polisen.

Under hösten har MRO genomfört ett tiotal manifestationer i Stockholm. Även om de är vana vid att utsättas för aggressiva personer, var det här första gången som någon försökte förstöra en aktion.

– Människor behöver inte tycka som vi, men de måste respektera de grundläggande demokratiska rättigheterna, säger Mats Selander och fortsätter:

– Sådant här gör mig så arg. Vi ska få döda ofödda, men ingen ska få visa hur det ser ut.

Mats Selander tycker att det är som om fostret dödas två gånger.

– De ska inte ens få finnas som offer, säger han.

I går var det livets söndag, dagen då församlingar uppmanas att uppmärksamma bland annat ofödda. I samband med det hade MRO ytterligare manifestationer i Stockholm och Göteborg. För trots risk för att bli attackerad tänker Mats Selander fortsätta demonstrera.

– Men det finns risk för att våra volontärer bli rädda och inte vågar längre, säger han.

De började cykla runt oss, väldigt nära, och ryckte tag i banderollen för att försöka få ner den.

Israeliska araber kan överge sin allians med vänsterkanten

Sedan staten Israels tillblivelse har de israeliska araberna identifierat sig med den politiska vänstern, för det mesta i egna arabiska partier, men...

Ännu ett förlorat tillfälle

I dag hålls en konferens i Bahrain, där de ekonomiska aspekterna av president Trumps fredsplan för Mellanöstern ska diskuteras. Trumps svärson, Jared...