Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Under WHO:s pågående möte i Schweiz diskuteras ett förslag som ska kunna ge FN-organisationen större makt. Bilden visar WHO:s generaldirektör,Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Johanna Geron/AP/TT

Förslag om större roll för WHO i pandemihantering oroar

Ett globalt maktövertagande som hotar medlemsländernas självständighet – så beskriver kritiker ett förslag som diskuteras under det pågående WHO-mötet i Genève. Förslaget handlar om Världshälsoorganisationens roll i framtida pandemihantering.

Nyheter · Publicerad 10:00, 25 maj 2022

Den här veckan samlas Världshälsoorganisationens (WHO) medlemsländer till sitt årliga möte i Genève, efter två års pandemiuppehåll.

En av de saker som står på dagordningen är ett förslag från USA som ska innebära att de 194 medlemsländerna lämnar över sitt nationella självbestämmande till WHO när det gäller framtida pandemihantering. Enligt CBN News skickades förslaget till WHO i januari, utan offentligt tillkännagivande, och upptäcktes online i april.

Det svenska legala nätverket Bio-Medico skriver om saken i ett inlägg på Facebook: ”Genomförs detta kan alltså inte enskilda nationer ha en egen strategi. Hade detta förslag varit genomfört före covidpandemin hade även Sverige varit tvungna att införa lockdown.”

Gruppen, som består av drygt hundra läkare, jurister och akademiker, har med anledning av förslaget skrivit ett brev till Socialdepartementet.

”Det förekommer uppgifter om att United States Department of Health and Human Services (HHS) har föreslagit ändringar till Världshälsoorganisationens (WHO:s) föreskrifter, så kallade International Health Regulations, vilka kan komma att få konsekvenser för framtida global pandemihantering”, skriver nätverket och frågar om uppgifterna är korrekta, när förslaget i så fall ska behandlas av Sverige, och hur Socialdepartementet ställer sig till det.

Om ändringarna röstas igenom har staterna sex månader på sig att avvisa dem innan de träder i kraft.

Världen idag har tidigare skrivit om det juridiskt bindande globala pandemifördrag som förbereds av WHO och EU, och som ska ge WHO större befogenheter att bestämma vilka pandemibekämpningsåtgärder medlemsländerna ska införa, exempelvis nedstängningar eller obligatorisk vaccination.

Även internationellt har den aktuella omröstningen i WHO väckt mycket kritik.

Life Site News, som startat en namninsamling mot pandemifördraget, skriver att ändringarna ”skulle ge generaldirektören rätt att förklara hälsokriser i vilket land som helst, även om det ifråga­varande landet bestrider detta”.

Den tidigare amerikanska kongressledamoten Michele Bachmann är också kritisk.

– Vad det här gör i grund och botten är att det upprättar en plattform för global styrning genom WHO, säger Bachmann, och beskriver detta som ett ”globalt makt­övertagande” i en intervju med president Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon, på nyhetsplattformen Real Americas Voice.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus tillbakavisar anklagelserna om ett maktövertagande och menar att detta är förvrängd desinformation, rapporterar CBN News.

– WHO är ett uttryck för medlemsstaternas egen suveränitet och WHO är helt och hållet vad de 194 suveräna medlemsstaterna vill att WHO ska vara, säger han.

Genomförs detta kan alltså inte enskilda nationer ha en egen strategi.