Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Förslag om stopp för skolor oroar judiska företrädare

Flera partier vill se ett totalt stopp för religiösa friskolor och ett etableringsstopp har gått ut som lagrådsremiss. Utvecklingen oroar judiska företrädare. 

– Liberalism och demokrati handlar om att människor tycker och tänker olika, säger Petra Kahn Nord, nordisk representant för WJC, till tidningen Inblick.

Nyheter · Publicerad 10:00, 18 aug 2022

Kristna skolor har funnits i Sverige i cirka 1 000 år, men flera partier öppnar för att stoppa sådan verksamhet. Från politiskt håll har man sagt sig vilja göra undantag för judiska skolor, med tanke på att judar tillsammans med samer, romer, sverigefinnar samt tornedalingar är minoritetsgrupper med särskilt skydd. 

Judiska församlingar och organisationer säger sig dock vara oroade över vad förslagen kan komma att innebära för framtida judiskt liv i Sverige. 

– Liberalism och demokrati handlar om att människor tycker och tänker olika. Liberala demokratier har genom historien lärt sig att man måste tillvarata minoriteters rättigheter, säger Petra Kahn Nord till Inblick

WJC (World Jewish Congress), som representerar judiska församlingar och organisationer i fler än 100 länder, anser att ambitionen med förbud mot konfessionella skolor skulle innebära en betydande inskränkning av människors rättigheter.

– Det kan komma en reaktion internationellt om det här förslaget går igenom, men vi vill först försöka få till en förändring inom den svenska debatten innan vi uppmärksammar frågan internationellt, säger Petra Kahn Nord. 

Liberala demokratier har genom historien lärt sig att man måste tillvarata minoriteters rättigheter.

EU vill se märkning av AI-material

AI. En särskild märkning bör införas för AI-skapat material, anser EU-kommissionen i nya förslag. – Jag... tisdag 6/6 22:00

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00