Nyheter

Förslag: Myndighet ska även granska islamismens brott

Myndigheten Forum för levande historia ska främja arbetet med demokrati och de mänskliga rättigheter. T h: Robert Hanna (L). Foto: Jan Collsiöö/TT; Claudio Bresciani/TT
Myndigheten Forum för levande historia ska främja arbetet med demokrati och de mänskliga rättigheter. T h: Robert Hanna (L). Foto: Jan Collsiöö/TT; Claudio Bresciani/TT
Foto: Jan Collsiöö/TT
Foto: Jan Collsiöö/TT
Robert Hannah (L) Foto: Claudio Bresciani/TT
Robert Hannah (L) Foto: Claudio Bresciani/TT

Myndigheten Forum för levande historia, FLH, ska enligt ett förslag, förutom att informera om Förintelsen, även börja informera om andra brott mot mänskligheten, uppger DN.

Publicerad Uppdaterad

Forum för levande historia har hittills haft som uppdrag att informera om Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten. I regeringens nya kulturbudget föreslås det att FLH även ska uppmärksamma ”andras brott mot mänskligheten”.

I en intervju med tidningen säger Mikael Nilsson, docent i historia, att Sverigedemokraterna kan ha påverkat det nya uppdraget. Det skulle kunna leda till att FLH väljer att fokusera på islamismens brott och lägger mindre resurser på att informera om nazismens brott, menar han.

Petra Mårselius, överintendent på Forum för levande historia, tycker att det är bra att myndighetens nya uppdrag diskuteras.

”Jag kan absolut förstå att man kan tolka det på olika sätt. Samtidigt finns det tydliga definitioner, det är trots allt ett juridiskt inringat område, så man kan inte gå åt vilket håll som helst”, säger hon till DN.

Robert Hannah (L) säger att det är ett missförstånd att det skulle vara en av Sverigedemokraternas frågor.

”Liberalerna har landsmötesbeslut om att Forum ska få i uppdrag att även lyfta islamismens brott mot mänskligheten och jag har länge drivit frågan aktivt själv”, säger han till tidningen.

Anledningen till den förändrade inriktningen för FLH uppges vara det nya museet för Förintelsen, som öppnar sommaren 2023. För att verksamheternas uppdrag inte ska krocka ”bör FLH ha ett uppdrag som tydligare betonar myndighetens demokratifrämjande verksamhet snarare än att informera om Förintelsen”, står det i budgetpropositionen.

Robert Hannah har i flera år drivit frågan om att det offentliga ska öka informationsinsatserna om islamismens övergrepp.

”Det är ett svek mot varenda unge i förorten och historielöst att Forum för levande historia inte har ett uttalat ansvar att informera om islamismens brott mot mänskligheten medan kommunismen och nazismen har det”, skriver Hannah på Twitter.

Powered by Labrador CMS