Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Förskoletvång ifrågasätts: ”Noll valfrihet”

Under sommaren har flera tunga förslag om obligatorisk förskola för små barn förts fram. Senast ut var Liberalerna vars partiledare Nyamko Sabuni hävdar att förskoletvång ”ökar individens frihet”. Förespråkare av valfrihet inom barnomsorgen är skeptiska och menar att det tvärtom skulle leda till mer ofrihet för familjerna.

Nyheter · Publicerad 08:01, 18 aug 2020

Den så kallade Omstarts­kommiss­ionen som Stockholms handelskammare drivit har flera storföretag bakom sig och presenterade under sommaren att de vill se obligatorisk förskola från fyra års ålder.

Detta, anser kommissionen, ska gälla alla barn, inte bara nyanlända som nu utreds i enlighet med januariavtalet. Dessutom vill man att förskolan, som redan i dag kritiseras för att ge för lite plats åt omvårdnad, ska ha ännu fler inslag av utbildning.

Jämlikhetskommissionen, en statlig utredning som regeringen initierat, presenterade sina förslag nyligen och går ett steg längre. De vill se förskoletvång från tre års ålder.

”Mot bakgrund av de tidiga uppväxtårens stora betydelse bör obligatorisk förskola för barn från 3 års ålder prövas och utvärderas”, skriver man.

I rapporten hävdas det att ”bred och samstämmig forskning” visar på positiv utveckling för barn att gå i förskola på både kort och längre sikt.

Vad som avses med bred och samstämmig är oklart eftersom det finns gott om forskning som menar att förskola för barn i tidig ålder kan vara skadligt. Inte minst gäller det barn med särskilda behov och förskoleverksamhet som präglas av stora grupper och brist på utbildad personal.

Hur ytterligare tryck på förskolan ska avhjälpa, snarare än förstärka, dessa problem tar kommissionen inte upp i sin omfattande rapport.

Också Liberalerna har framfört sin önskan om obligatorisk förskola från fem års ålder. Syftet ska enligt L främst vara att utrikes födda barn ska lära sig svenska språket. Förskoletvång för fåtalet barn som i femåldersåldern inte redan går i förskola frivilligt, ska enligt partiledaren Nyamko Sabuni kunna avhjälpa både problem i utsatta områden och öka individens frihet.

– Vi ser i dag att otryggheten i dag präglar många av de utsatta områdena. Skolan och språket är nyckeln till att avhjälpa det, säger hon till Dagens nyheter.

En namninsamling har startats i protest mot förslag om skolplikt från tre års ålder. Den kräver alternativ i barnomsorgen och har i skrivande stund över 7 000 underskrifter.

Madeleine Lidman på Hemmaföräldrars nätverk påpekar att den S-ledda regeringen samtidigt också föreslagit en begränsning av uttaget av föräldradagar innan tre års ålder.

”Allt för att detaljstyra alla föräldrars val. Noll valfrihet framöver”, skriver hon på twitter.

Vi ser i dag att otryggheten i dag präglar många av de utsatta områdena. Skolan och språket är nyckeln till att avhjälpa det, säger hon till Dagens nyheter.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

KD-politiker: Gör annandag pingst till helgdag

Motionsfloden. Återinför annandag pingst som helgdag. Det föreslår kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson i en motion... lördag 23/10 22:00

Josefssons attack efter Vilks död: ”Hyckleri”

Yttrandefrihet. Efter konstnären Lars Vilks bortgång har hans livsgärning hyllats av många. Journalisten Janne... lördag 23/10 18:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier