Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Flera förskolor i Stockholm valde att ta barnen till queerfilmvisningar på bibliotek. (Bilden är från ett annat sammanhang.) Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förskolebarn fick gå på queerfilmfestival

Förskolebarn i Stockholm fick delta i en queerfilmfestival där filmer med hbtq-budskap nyligen visades på olika platser i staden. Ett bibliotek bjöd in till att se ”normkritiska kortfilmer” som ”passar barn mellan 2 och 6 år”.

Nyheter · Publicerad 16:00, 27 okt 2022

Den årliga filmfestivalen ”Cinema Queer” pågick i början av oktober och innebar bland annat filmvisningar på olika platser runt om i Stockholm. I utbudet fanns både lång- och kortfilmer, musik, livepodd, framträdanden och porrfilmsvisning.

I anslutning till hbtq-satsningen valde också vissa bibliotek i Stockholm att ge plats åt queerfilm riktad till mindre barn.

Tidningen ” Mitt i Skärholmen” rapporterar från Skärholmens bibliotek som deltog i queerfilmfestivalen.

Förskolebarn togs till biblioteket och fick se på flera kortfilmer med queertema.

”Störst intryck på barnen gör en film om lamm, en om två pojkar som blir kära i varandra och en om en zebra som hittar sitt eget sätt att vara”, skriver tidningen och intervjuar ett par barn i fyra–femårsåldern.

En av barnskötarna på plats berättar för Mitt i Skärholmen att man på alla förskolor där hon jobbat aktivt har arbetat med ”normer och att barnen ska få vara den de vill”. Tidningen lyfter också fram att det finns önskemål om att arbeta ännu mer konkret med hbtq-frågor gentemot förskolebarn.

Gubbängens bibliotek har också bjudit in barn till att titta på queeranpassad barnfilm i samarbete Cinema Queer. På Facebook skriver biblioteket att man visat sju normkritiska kortfilmer som ”passar barn mellan två och sex år”.

Världen idag har i flera artiklar tidigare berättat om den kritik som finns mot att barn allt oftare är måltavla för olika hbtq-budskap. I en stor genomgång av kommuners och förskolors vägledande dokument kunde Världen idag redogöra för hur biologisk fakta tonas ned, att normkrititisk litteratur rekommenderas och att ord som ”flickor” och ”pojkar” undviks.

En förälder som uttalade sig i rapporteringen var starkt kritisk till att budskap om flytande könsidentitet lärdes ut på dotterns förskola.

– Det finns nog med saker i livet att upptäcka och lära sig om för små barn, det här behöver de faktiskt inte fundera på förrän om några år, sade hon.

Cinema Queers filmfestival genomförs enligt hemsidan med stöd av bland annat Kulturförvaltningen i Stockholms stad, Svenska institutet samt en rad utländska ambassader.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00