I förra veckan presenterade Världshälsoorganisationen (WHO) den rapport om coronavirusets ursprung, som är resultatet av en internationell expertgrupps studieresa till Wuhan.
14 länder har redan i ett gemensamt uttalande uttryckt skepsis mot rapporten. Nu riktar även flera internationella forskare kritik mot den, rapporterar Vetenskapsradion.
Forskarna anser bland annat att blod från blodbanker borde ha undersökts, för att ta reda på om viruset cirkulerade i befolkningen innan det första fallet av covid-19 upptäcktes i december 2019.
För att kunna avskriva att viruset spridits från säkerhetslabbet i Wuhan, skulle de coronavirus man arbetade med där behöva analyseras för att kartlägga deras genetiska sammansättning, påpekar de. Blodprov som visar personalens antikroppsnivåer före utbrottet borde också redovisas, menar forskarna.
Även svenska vetenskapsmän är kritiska till resultatet av WHO-studien.
– Jag är lite besviken på att de inte har fått tillgång till mer data och kunnat göra en ordentlig undersökning. Det de har gjort har de gjort, men det skulle behöva göras så mycket mer, säger Magnus Evander, professor i virologi vid Umeå universitet till Vetenskapsradion.
– Det går inte att sopa det under mattan. Det är en för stor händelse med covid-19 och det är för mycket frågetecken runt det initiala skedet, och då är det många forskare som ställer de här frågorna nu och vill att man presenterar data, säger Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska akademien i Göteborg.
Men en av deltagarna i WHO:s internationella team, epidemiologiprofessor Thea Fischer vid Köpenhamns universitet, förstår inte kritiken. I rapporten beskrivs att expertgruppen träffade chefen för blodbanken i Wuhan, och att man därefter har begärt att en studie från blodbanken ska göras, svarar hon i ett mejl till Vetenskapsradion.