Nyheter
"Förringa inte barnets gråt vid lämning"
Att små barn gråter när de lämnas på förskolan är inget man ska ta lätt på. Det menar forskaren Maarit Johnson.– ”Pappa borta” betyder ”pappa borta för alltid” för en tvååring, säger hon.
De flesta föräldrar som har små barn på förskola har antagligen varit med om att barnet gråtit vid lämning. Detta är inget som man som förälder ska vifta bort, enligt Maarit Johnson, forskare vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet.
– En ett–två-åring har ingen tidsuppfattning, säger hon.
Det lilla barnet har dessutom ett begränsat minne, saknar språk och kan inte hålla en mental bild av föräldern levande, påpekar hon.
”Mamma kommer efter mellanmålet” betyder inte mycket för en ett–två-åring säger Johnson och förklarar att så små barn lever i nuet på ett annat sätt än vuxna.
– ”Pappa borta” betyder ”pappa borta för alltid”.
Den förtvivlade gråten beror alltså på att barnet är rädd att förlora föräldern.
Att förskolepersonalen säger: ”Det är bara när ni är här som han/hon gråter” är inget som gör saken bättre, enligt Johnson.
– Ja, självklart slutar barnet gråta när mamma eller pappa har gått. Det är ju för att anknytningspersonen är borta. Det är bara inför anknytningspersonen som barnet visar vad det verkligen känner. Det betyder inte att det är bra när föräldern är borta, säger hon.
I själva verket kan det, enligt Johnson, vara värre när föräldern har gått.
– Barnet bara ”ger upp”.
Att säga: ”Men jag känner ju jättemånga vars barn börjat på förskola i ettårsåldern” är inget argument för en tidig förskolestart, enligt Johnson.
– Det säger ju ingenting.
Hon tycker att barn som tidigast ska börja på förskola i 2,5-årsåldern.
– Då har de åtminstone språket, säger hon.
Maarit Johnson betonar att hon inte vill skuldbelägga föräldrar.
– Alla föräldrar älskar ju sina barn, men jag tror att det finns väldigt mycket aningslöshet och okunskap om barnens villkor.