Kriminaliteten

Förkunnare: Så får vi gängkriminella att lämna sin brottsliga bana

Siluetter av män i en gångtunnel.
Vägen till ett hederligt liv underlättas av starkt stöd, menar KG Larsson.

Förkunnaren KG Larsson har samtalat med många tungt kriminellt belastade personer. Hans övertygelse är att de flesta innerst inne vill lämna den livsstilen, men att många inte får det stöd som behövs för att inte återfalla.

– Regeringen måste ändra kurs och kyrkorna behöver vakna upp, säger han till Världen idag.

Publicerad

I juni intervjuade Världen idag förkunnaren KG Larsson som skrivit två böcker om sina möten med gängkriminella personer. Larsson sade då att han inte trodde att fler poliser eller hårdare straff skulle hjälpa. Detta på grund av att det dödliga våldet, enligt KG Larsson, har sitt ursprung i krafter som ”ingen myndighet kan hantera”.

Cirka fem månader har gått sedan dess och vilka effekter lagändringar kommer att ge är inte helt klart, men klart står att våldsvågen har eskalerat.

– Det är hemskt. Sverige befinner sig i en enorm uppförsbacke, säger KG Larsson.

Åtskilliga personliga samtal med gängkriminella har gett honom uppfattningen att få, eller ingen, lever i kriminell livsstil för nöjes skull.

– De känslor de bär på är fruktan och rädsla. De vet ju inte om de kommer hem levande när de går till affären för att handla. Ingen av dem mår bra i detta, säger han.

KG Larssons övertygelse är att demoniska krafter är roten till problemet.

KG Larsson tror att det finns lösningar på problemen med gängkriminalitet.
KG Larsson tror att det finns lösningar på problemen med gängkriminalitet.

– Ingen av de gängkriminella skulle orka hålla på med detta av egen kraft, det måste till en annan kraft för att de ska orka med. De förstår inte själva att det är demoner. Men några har berättat för mig att när de fick en pistol i sin hand och det första skottet brann av, då upplevde de att det kom in en kraft i deras inre.

Larssons iakttagelse är att de flesta kriminella innerst inne vill lämna den livsstilen, men att tillräckligt stöd ofta saknas.

– Det är så otroligt välorganiserat på den onda fronten. På den goda fronten finns mycket önsketänkande.

Kristna hjälpare kan inte bara ”klatscha till med att Jesus är svaret”, betonar han.

– Det är i och för sig sant, att bara Jesus kan befria. Men ibland gör vi det lite för enkelt för oss.

En tidigare gängkriminell som släpps ut från fängelse och vill undvika återfall till destruktiv livsstil är i behov av omfattande stöd, påpekar Larsson.

– Det måste till ganska mycket. Man behöver hämta upp den här killen, köra honom till hemlig ort där lägenhet och sysselsättning redan är ordnat. Annars sugs han lätt tillbaka in i gängkriminaliteten.

Polisen kan inte lösa problemen med gängkriminalitet på egen hand, påpekar KG Larsson.
Polisen kan inte lösa problemen med gängkriminalitet på egen hand, påpekar KG Larsson.

KG Larsson säger sig vara övertygad om att varken politikens hårdare tag eller ”socialliberala och lite humanistiska” kyrkor kommer att kunna bidra till att förändra situationen till det bättre.

– Regeringen måste ändra kurs och kyrkorna behöver vakna upp, annars kommer vi aldrig att kunna hjälpa de här killarna, säger han.

Powered by Labrador CMS