Emerich Roth föddes 1924 i staden Velký Sevluš i dåvarande Tjeckoslovakien. När nazisterna kom till staden tvingades dess judar först att flytta ihop i ett provisoriskt getto innan de fördes till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.
Totalt var Emerich Roth fånge i fem olika koncentrationsläger under andra världskriget.
Efter kriget var han svårt medtagen. År 1950 kom han till Sverige och kunde här återförenas med sin syster Elisabet. Syskonen var de enda i familjen som överlevde kriget; föräldrarna och tre systrar dog i förintelselägren.
Under 30 år arbetade Roth som socialarbetare i Sverige. Han berättade dock aldrig om sina krigsupplevelser under sin yrkeskarriär. Men efter att han 1992 stötte ihop med en nynazistisk demonstration i Stockholm valde han att agera.
Han tog då initiativ till att starta Föreningen Förintelsens överlevande, som besökte både föreningar och skolor för att sprida sina berättelser. Tusentals skolelever runt om i Sverige har sedan dess fått ta del av Emerich Roths erfarenheter.
Emerich Roth har även skrivit och medverkat med sin berättelse i flera böcker. År 2017 tilldelades han Olof Palme-priset tillsammans med Hédi Fried, som också överlevde Förintelsen, för sina ”oförtröttliga insatser som försvarare av alla människors lika värde”.
År 2015 fick han Raoul Wallenberg-priset, också det tillsammans med Hédi Fried.
Emerich Roths begravning äger rum i dag, på Förintelsens minnesdag 2022.