Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Soldater står vakt när hundratals egyptier köar i Kairo fpå onsdagen ör att få rösta under det första fira presidentvalet i landets historia. Foto: AMR NABIL/AP SCANPIX

"Förföljelsen mot kristna kan förvärras"

I dag inleds presidentvalet i Egypten och utgången är viktig inte minst för kopterna, landets kristna minoritet. Blir det en islamistisk seger kan följderna bli svåra.– Förföljelsen kan onekligen komma att bli värre, säger Carl Moeller, ledare för religionsfrihetsorganisationen Open Doors, till Christian Post.

Nyheter · Publicerad 14:05, 23 maj 2012

30 år av diktatur upphörde förra året, men den nyvunna friheten har banat väg för islamister. I parlamentet är nu 70 procent av ledamöterna islamister i mer eller mindre radikal form och kopterna har blivit allt mer utsatta. Open Doors konstaterar att valet, som pågår onsdag och torsdag, är mycket viktigt.

– Förföljelsen kan onekligen komma att bli värre. Man kan förvänta sig att om en mer hårdför islamist väljs till president blir villkoren för de kristna sämre, säger Carl Moeller till Christian Post.
En förhoppning är att kopterna ända ska kunna nå visst politiskt inflytande.
– Den enda möjligen lösningen skulle vara att kristna blir en del av ett mindre parti i regeringskoalitionen, vilket låter dem få mer inflytande, säger Moeller.
Han menar samtidigt att kopterna är försiktigt optimistiska.
– Jag fick just ett mejl från en vän i Egypten som uppmanade oss att be för landet när de för första gången i landets historia väljer president. De är optimistiska och hoppfulla, men samtidigt mycket realistiska när det gäller vilka som är de ledande kandidaterna och deras plattformar, säger han.

Samia Sidhom, redaktör för koptiska tidningen Watani, menar att många förvånades över hur islamisterna lyckades utnyttja revolutionen.
– Det finns en känsla av att demokratin blivit en katastrof för oss, säger hon till Philly.com och radar upp flera exempel på kyrkor som bränts ner efter revolutionen.

Hennes bror Youssef Sidhom, chefredaktör för tidningen, säger till Ahram Online att kopterna främst vill ha en president som kan trygga säkerheten och ekonomin.
– Situationen i Egypten är sådan att att vi behöver rösta för en president med erfarenhet som kan kontrollera det nuvarande kaoset och instabiliteten, säger han.

Enligt Youssef Sidhom kommer de flesta kopter att lägga sin röst på antingen Amr Moussa eller Ahmed Shafiq, som båda kommer från Mubarak-regimen.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier