Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

Författare i sommarprat: I livskrisen började jag be

I sitt sommarprat i P1 talade författaren Anna-Karin Palm om sin bön till Gud under en livskris och hur hon har fortsatt be sedan dess.

– Så besynnerligt befriande att ensam i natten viska orden ”Ske din vilja”, säger hon bland annat i programmet.

Nyheter · Publicerad 19:00, 8 aug 2022

I lördagstidningen skrev Världen idag om den kristna artisten och evangelisten Sebastian Staksets sommarprat i Sveriges Radio.

I lördagens Sommar i P1 talade författaren och kulturskribenten Anna-Karin Palm om sitt skrivande och kvinnorna som funnits kring henne i livet, men även om hur hon började be till Gud under en livskris på 90-talet. Hon beskrev hur hon började tvivla på sin egen viljestyrkas betydelse.

– Jag ställdes inför en situation där min vilja var maktlös. Det som skedde var bortom min kontroll, förklarar Palm i programmet.

Samtidigt arbetade hon med romanen Målarens döttrar, som hon slog igenom med 1997. Även detta innebar en känslomässig påfrestning.

– Jag hade en känsla av att drunkna, att inget fanns att hålla sig i. Ett sugande mörker fyllde mig och frestade mig att ge upp.

Ur denna förtvivlan föddes Anna-Karin Palms bön om hjälp och riktning till något utanför henne själv, ”något större”. Hon berättar om att hon alltid haft ”en vag tro på något slags gudomlighet och på en odödlig själ” och om sin uppriktiga längtan att få överlämna sig i någon annans händer under denna livskris.

– Så besynnerligt befriande att ensam i natten viska orden ”Ske din vilja”, säger författaren och förklarar att bönen har varit en del av henne sedan den tiden.

Efter de orden spelar hon millenniepsalmen ”Innan gryningen” av Ylva Eggehorn och Benny Andersson, som är tillägnad millennieskiftet och tvåtusenårsminnet av Jesu födelse.

Anna-Karin Palms biografi över Selma Lagerlöf, Jag vill sätta världen i rörelse, nominerades till Augustpriset 2019.

Jag ställdes inför en situation där min vilja var maktlös.

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Rekommenderat Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10

Tv-predikanten Pat Robertson har avlidit

Dödsfall. Den välkände amerikanske predikanten Pat Robertson har avlidit. Robertson var inte minst känd för... torsdag 8/6 16:30

Trump utmanas av sin tidigare parhäst

Ledare På onsdagen kom det väntade beskedet från tidigare vicepresidenten Mike Pence att han önskar bli... fredag 9/6 00:00