Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Författare i sommarprat: I livskrisen började jag be

I sitt sommarprat i P1 talade författaren Anna-Karin Palm om sin bön till Gud under en livskris och hur hon har fortsatt be sedan dess.

– Så besynnerligt befriande att ensam i natten viska orden ”Ske din vilja”, säger hon bland annat i programmet.

Nyheter · Publicerad 19:00, 8 aug 2022

I lördagstidningen skrev Världen idag om den kristna artisten och evangelisten Sebastian Staksets sommarprat i Sveriges Radio.

I lördagens Sommar i P1 talade författaren och kulturskribenten Anna-Karin Palm om sitt skrivande och kvinnorna som funnits kring henne i livet, men även om hur hon började be till Gud under en livskris på 90-talet. Hon beskrev hur hon började tvivla på sin egen viljestyrkas betydelse.

– Jag ställdes inför en situation där min vilja var maktlös. Det som skedde var bortom min kontroll, förklarar Palm i programmet.

Samtidigt arbetade hon med romanen Målarens döttrar, som hon slog igenom med 1997. Även detta innebar en känslomässig påfrestning.

– Jag hade en känsla av att drunkna, att inget fanns att hålla sig i. Ett sugande mörker fyllde mig och frestade mig att ge upp.

Ur denna förtvivlan föddes Anna-Karin Palms bön om hjälp och riktning till något utanför henne själv, ”något större”. Hon berättar om att hon alltid haft ”en vag tro på något slags gudomlighet och på en odödlig själ” och om sin uppriktiga längtan att få överlämna sig i någon annans händer under denna livskris.

– Så besynnerligt befriande att ensam i natten viska orden ”Ske din vilja”, säger författaren och förklarar att bönen har varit en del av henne sedan den tiden.

Efter de orden spelar hon millenniepsalmen ”Innan gryningen” av Ylva Eggehorn och Benny Andersson, som är tillägnad millennieskiftet och tvåtusenårsminnet av Jesu födelse.

Anna-Karin Palms biografi över Selma Lagerlöf, Jag vill sätta världen i rörelse, nominerades till Augustpriset 2019.

Jag ställdes inför en situation där min vilja var maktlös.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier